SANADER NA PRVOM ROČIŠTU

Početak suđenja obilježile gužve pred sudom

28.10.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Na prvom suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu na ročištu za ratno profiterstvo koje je započelo u 9,45 na Županijskom sudu u Zagrebu, već u 8.45 sati nastao je dugačak red za ulazak u zgradu suda. Takva situacija nije neočekivana budući da u povijesti suda nije bilo toliko akreditiranih novinara sa svih strana svijeta, koliko ih se prijavilo da će pratiti današnje suđenje. Bivši je premijer oko 9.10 sati stigao na sud pod policijskom pratnjom

Početak suđenja bivšem hrvatskom premijeru pratit će 200 novinara iz 41 redakcije. Među njima je osam ekipa iz inozemstva: BBC, Reuters, francuska agencija France press, američki Associated Press, RTV Slovenija, austrijska državna televizija ORF, Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ) pa i kineska državna novinska agencije Xinhua. No nisu se prijavili novinari iz susjedne Srbije.

Za praćenje suđenja se, osim medija, prijavilo još pet građana, te Građanski odbor za ljudska prava. Inače, u Veliku dvoranu Županijskog suda, u kojoj će se voditi postupak, mogu stati tek 52 osobe. Zato će dio novinara kojima nije neophodno da budu u sudnici, postupak pratiti ispred dvorane preko video-linka.

Suđenje vodi predsjednik uskočkih sudaca Ivan Turudić. On je, podsjetimo, u posljednjih godinu dana nepravomoćno osudio bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca u korupcijskoj aferi Borovo, osudio je Hrvoja Petrača za otmicu sina Vladimira Zagorca, Mladena Šlogara za ubojstvo Ivane Hodak te bivšeg veleposlanika pri UN-u Nevena Juricu

Sanader će tako, naslonjen uz štaku, prvi put nakon nešto više od deset mjeseci iza rešetaka (sedam mjeseci u austrijskom zatvoru i tri mjeseca u Remetincu) imati priliku javno govoriti o vlastitom viđenju stvari za koje ga optužuju. USKOK, naime, Sanadera tereti za ratno profiterstvo jer je sredinom 90-ih, kao zamjenik ministra vanjskih poslova, uzeo 3,6 milijuna kuna provizije od zajma koji je Hrvatska dobila od austrijske banke Hypo. Inače, ovaj je slučaj prvi i za hrvatsko pravosuđe koje dosad nije sudilo za zločin ratnog profiterstva. Ironično je da je prvi optuženik upravo bivši premijer.

Prvo suđenje Sanaderu trebalo bi početi čitanjem optužnice i očitovanjem o krivnji. Jučer poslijepodne odvjetnici još nisu dogovorili sa Sanaderom hoće li iskoristiti svoje pravo i obratiti se sudu. Ako Sanadera osude za ratno profiterstvo, prijeti mu kazna do deset godina zatvora. Brane ga ugledni odvjetnici: Jadranka Sloković, Čedo Prodanović i Goran Suić.  Suić i Prodanović su u razgovoru za tportal zaključili da je Sanader spreman za suđenje.

Suđenje počinje dan nakon objave da je započela istraga protiv HDZ-a kao pravne osobe u slučaju Fimi Media te 37 dana prije parlamentarnih izbora. Protiv bivšeg šefa HDZ-a i Vlade Ive Sanadera vodi se ukupno pet postupaka od kojih su već dva došla do suda: afera Hypo za ratno profiterstvo danas dobiva epilog na sudu, a slučaj primanja 10 milijuna eura mita za predaju upravljačkih prava Ine mađarskom MOL-u prerastao je u optužnicu. Još uvijek traju istrage u slučaju Fimi Medije tj. crnih fondova u HDZ-u te u aferama HEP-DIOKI i Janaf.