PREDZADNJI DAN RADA

Šeks izazvao kaos u Saboru

27.10.2011 u 14:13

Bionic
Reading

Saborski zastupnici završili su s raspravama u ovom mandatu i sutra točno u podne održat će se zadnje glasovanje, na kojem će zadnja točka biti Odluka o raspuštanju Sabora. Međutim, iako su na rasporedu za glasovanje uglavnom europski zakoni te ugovori važni za završetak nekih investicija, sutra bi se trebalo glasovati i o Vladinom prijedlogu Zakona o vodama, koji se, kako sada stoji, na dnevnom redu našao mimo procedure

Zakon o vodama Vlada je sa svoje sjednice u proceduru poslala u utorak i upravo je taj zakon bio razlog zbog kojeg su se porječkali potpredsjednici Vlade Slobodan Uzelac i Božidar Pankretić. Iako je zakon poslan u saborsku proceduru, nije mogao biti uvršten u dnevni red jer vladajući jučer i danas nisu imali kvorum (77 zastupnika u sabornici), pa nisu mogli ni proširiti dnevni red.

Međutim, Vladin prijedlog Zakon o vodama na saborskoj se stranici našao kao jedna od točaka dnevnog reda, i dapače, ispod njega stoji da je raspravljen na današnjem zasjedanju iako, sudeći po saborskim fonogramima, rasprava o njemu nije ni otvorena. Premda je iz screenshota vidljivo da je točka bila na dnevnom redu, ona je u međuvremenu, netragom nestala sa saborskih stranica.

'Koliko mi je poznato, vi ste uvrstili u dnevni red Zakon o vodama, pa se pitam i nejasno mi je, s obzirom da nema kvoruma za utvrđivanje dnevnog reda, čiji je to prijedlog zakona i kako je ušao na dnevni red bez kvoruma', pokušao je predsjedavajućeg Vladimira Šeksa na kraju današnjeg zasjedanja upitati HDSSB-ov Boro Grubišić

'Raspravljen je Zakon o vodama, vladin prijedlog', odgovorio mu je Šeks i ostavio u nevjerici i Grubišića, ali i saborske novinare.

Postavlja se pitanje je li Šeks svojevoljno, bez kvoruma i mimo saborske procedure, u dnevni red uvrstio Zakon o vodama ili se radi o greški, s obzirom da se na dnevnom redu nalazi istoimeni zakon predložen od strane HSP-ovog Daniela Srba. Naime, iako današnji saborski fonogrami pokazuju da je otvorena rasprava o Srbovom prijedlogu zakona, na saborskim stranicama ne piše da je taj zakon danas i raspravljen.

Nakon što je Grubišić postavio svoje pitanje, sjednica je za danas prekinuta na iznenađenje novinara i zastupnika, ali i, kako neslužbeno doznajemo, i predsjednika Sabora Luke Bebića. Bebić u tom trenutku nije bio u Saboru, no bio je iznenađen jer jutros nije bilo govora da će današnje zasjedanje trajati samo do 13.30.

Novinari su po završetku sjednice o svemu pokušali upitati i Šeksa, no on je samo odbrusio: 'Poslušajte pa ćete vidjeti.'