SLUČAJ VAĐENJA BUBREGA

Liječnička komora i DORH se bave dubrovačkom bolnicom

26.10.2011 u 22:00

Bionic
Reading

Slučaj dubrovačke bolnice u kojoj je prije jednog mjeseca pacijentici pogreškom odstranjen bubreg, a trebala je ići na operaciju kralježnice, u proceduri je Hrvatske liječničke komore i povjerenstva za stručni nadzor. Povjerenstvo će, nakon uvida u medicinsku dokumentaciju i prikupljenih očitovanja liječnika, donijeti sud o cijelom slučaju. Procedura traje nekoliko mjeseci, doznaje se iz Komore

Ministar zdravstva Darko Milinović zgrožen je činjenicom da je u dubrovačkoj bolnici liječničkom pogreškom došlo do zamjene identiteta dviju pacijentica.

Potpredsjednik Vlade, tijekom boravka u Vukovaru, izjavio je kako je na Hrvatskoj liječničkoj komori da odluči o stegovnom postupku, a ministarstvo je svu dokumentaciju prekjučer poslalo i DORH-u kako bi se vidjelo ima li osnova i za kaznenu odgovornost.

Milinović je rekao i da je odmah, čim je doznao za slučaj koji se dogodio 29. rujna, već sljedeći dan zatražio svu medicinsku dokumentaciju i provođenje unutarnjeg nadzora u bolnici, a izrazio je žaljenje pacijentici i obitelji. 'Bio sam šokiran! Hvala Bogu, pacijentica je dobro!', bila je prva reakcija ministra.

Podsjećamo, u dubrovačkoj Općoj bolnici liječnici su jednoj pacijentici odstranili potpuno zdrav bubreg. Do toga je došlo jer su se u bolnici u isto vrijeme nalazile dvije žene sličnih imena i istih prezimena, ali s potpuno različitim dijagnozama.

Neslužbeno se doznaje da su obje pacijentice, 56-godišnjakinja i 86-godišnjakinja iz Opuzena, zaprimljene u bolnicu s bubrežnim problemima. No samo je starija pacijentica bila primljena zbog operacije tumora na bubregu, a on je pogrešno izvađen drugoj. Srećom, druga žena nije operirana.

Ravnatelj dubrovačke bolnice, čije je osoblje zamijenilo dokumentaciju dviju pacijentica, oglasio se priopćenjem u kojem se šturo navodi da je krajem rujna zabilježen neočekivani događaj, o čemu su odmah obaviješteni pacijentica i njezina obitelj. 29. rujna 2011 u Općoj bolnici Dubrovnik zabilježen je neočekivani neželjeni događaj. Odmah se sastalo povjerenstvo za stručni nadzor, a svi relevantni podaci dostavljeni su nadležnim institucijama, stoji u priopćenju ravnatelja bolnice Branka Bazdana

Neslužbeno doznajemo da se bolnica pokušala nagoditi s oštećenom 56-godišnjom pacijenticom, no zasad bez uspjeha. Druga sudionica ove nevjerojatne priče, 86-godišnja žena, uspješno je operirana, dobro se osjeća i oporavlja se kod kuće. Ni jedna ni druga ne žele javno govoriti.

'Nakon toga kad oni provedu svoj postupak, mi ćemo imat svoje mišljenje koje ćemo uputiti ministru na njegov zahtjev, odnosno pokrenut će se drugi dio disciplinskog postupka, a sve će se to održavati na našem sudu časti', kazao je dr. Hrvoje Minigo, predsjednik Hrvatske liječničke komore.