NE PUŠTA FOTELJU

O nelegalnom rektoru obaviješteni DORH i Europska komisija

26.10.2011 u 17:56

Bionic
Reading

Saga oko nelegalnosti izbora rektora Sveučilišta u Splitu ušla je u novu fazu: Željko Domazet, jedini protukandidat izabranom Ivanu Paviću koji se, usprkos odluci Upravnog suda, odbija povući sa svoje funkcije, zatražio je obnovu postupka i o tome izvijestio Državno odvjetništvo, Ministarstvo znanosti i delegaciju Europske komisije u Zagrebu

'Zbog izostanka minimuma moralnog obzira i profesionalne odgovornosti te zbog negativne poruke koja se šalje akademskoj zajednici, prisiljen sam upotrijebiti pravna sredstva kako bi ovaj pravni apsurd bio konačno riješen', napisao je Domazet u pismu. Detaljno je obrazložio zašto je kao zainteresirana strana zatražio obnovu postupka izbora rektora Sveučilišta: smatra da je nakon odluke Upravnog suda kojom je Pavićeva kandidatura za treći uzastopni mandat proglašena nelegalnom po zakonu trebalo vratiti proceduru na početak.

Podsjetimo, prorektor Splitskog sveučilišta Dragan Bolanča prošlog mjeseca predložio je, a Senat odan Paviću potvrdio mišljenje po kojemu je rektorova treća kandidatura doista bila nelegalna, no po kojemu je sam izbor - potpuno legalan. Priklonio mu se i ministar znanosti Radovan Fuchs, koji se pozvao na autonomiju Sveučilišta i tako Paviću vjerojatno vratio uslugu - ovaj je, naime, na proljeće gotovo pa besramno lobirao za usvajanje spornih Fuchsovih zakona o visokom školstvu.

Sam Domazet, inače, kazao nam je da mu pozicija rektora osobno nije prioritet, no najavljuje da će inzistirati na zakonskom rješenju cijelog skandala jer je on nanio golemu štetu splitskoj akademskoj zajednici. Kao jedini protukandidat i jedina formalno zainteresirana strana, Domazet jedini ima i formalnu mogućnost utjecati na postupak.

Rektor Ivan Pavić, kojega je otvorenim pismom na odstupanje pozvalo sedamdesetak profesora i asistenata sa Sveučilišta, na cijeli skandal još uvijek nije reagirao. Nije se osvrnuo ni na službeni zahtjev splitskog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta za sazivanjem izvanredne sjednice Senata na ovu temu. Fotelje se i dalje grčevito drži.