LAŽNI RATNI INVALID

Član Predsjedništva HDZ-a ozljedu iz 1983. prikazao kao ratno stradanje

26.10.2011 u 09:47

Bionic
Reading

O spornoj ozljedi koljena šibenskog HDZ-ovca Ante Kulušića u tom gradu poznatoj kao 'operacija meniskus' na osnovi koje je stekao status 20-postotnog ratnog vojnog invalida, godinama se nagađalo. I dok su mnogi u Šibeniku tvrdili da se ozlijedio prije rata, sam Kulušić, kojeg je šefica HDZ-a Jadranka Kosor lani kooptirala u Predsjedništvo stranke, tvrdio je da je ozljedu zadobio 18. rujna 1991. No dokumentacija iz šibenske policije koju posjeduje Jutarnji list govori drukčije

Krim-policajci su 10. srpnja 2000. provjeravali pravovaljanost Kulušićeva statusa i utvrdili da mu je i prije Domovinskog rata dijagnosticirana ozljeda lijevog koljena, istovjetna onoj zbog koje mu je utvrđena invalidnost. Stoji to, navodi Jutarnji, u policijskom izvješću koje je potpisao Zdravko Sedlar, tadašnji šef šibenske krim-policije. Tijekom istrage policija je u ožujku 2000. ispitala i Kulušića koji im je tada rekao da je s kolegom Markom Mikulandrom 18. rujna 1991. otišao izvršiti zadatak koji se sastojao u tome da preprate kamion s oružjem koji je dolazio iz pravca Splita.

Kulušićeva priča o tome kako je zadobio ozljedu vrlo je životopisna, kao iz niskobudžetnog akcijskog filma. Ispričao je kako je, dok se vozio s Mikulandrom u Opelu Corsi, nakon što je primijetio da se iz kasarne JNA puca po njihovom vozilu, naglo skrenuo u usjek na sigurno. 'Po zaustavljanju pokušao sam izaći iz vozila i uslijed nepravilne kretnje osjetio sam bol u koljenu lijeve noge. Osnovni uzrok tome bila je opterećenost pancirnom košuljom i mali prostor u Corsi jer nisam mogao izaći normalno vani', ispričao je Kulušić.

Priložio je pritom opsežnu liječničku dokumentaciju, no policajci su pronašli uputnice ortopedu od 10. i 22. kolovoza 1983. te povijest bolesti od siječnja 1988. koju je izdao dr. Vjekoslav Antić, specijalist Ortopedske bolnice Biograd na Moru, na temelju koje je zaključeno da je Kulušićeva ozljeda nastala prije Domovinskog rata. Osim toga, Kulušićev kolega iz Corse Marko Mikulandra policiji je otkrio da se Kulušić nije ozlijedio prilikom iskakanja iz vozila, jer 'nisu iskakali nego su normalno izašli'.