SVJEDOČENJE FRANE LUČIĆA

'Slavica mi se nikad nije javio niti se zanimao za moje zdravlje'

25.10.2011 u 14:28

Bionic
Reading

Tvrdnjom da su vatrogasci na Kornatima stradali od zaostale NATO bombe, pozivajući se na dokumentaciju umirovljenog časnika HV-a Nediljka Pušića, svoje je potresno svjedočenje na Županijskom sudu u Zadru završio Frane Lučić, jedini preživjeli u kornatskoj tragediji

Suđenje bivšem šibenskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici, kojem se za kornatsku tragediju u kojoj je živote izgubilo 12 vatrogasaca sudi na Županijskom sudu u Zadru, nastavljeno je ispitivanjem jedinog preživjelog - Frane Lučića. Prije 20-ak dana Lučić je potresno svjedočio o posljednjim trenucima svojih kolega i tragediji u kojoj je i sâm teško ozlijeđen, a danas je, odgovarajući na pitanja, dodatno približio strašne događaje.

Tomislav Crvelin viknuo je: 'Ajme, upomoć!' Dodavao mi je bocu s vodom dok smo ležali i rekao mi: 'Ne boj se! Bit će sve u redu.' Tada nas je preletio jedan helikopter koji, kada je bio iznad, kao da je dao gas. Mislim da nas je preletio nakon 16.20 sati, odnosno nakon što smo pokušali zvati pomoć mobitelom. Kada sam vidio helikopter, mislim da sam vikao ili mahao. Od preleta helikoptera prošlo je, prema mojoj procjeni, četiri-pet sati do dolaska pomoći. Koliko mi je to puno trajalo. Tragedija je bila oko 15 sati, iz GSS-a su došli oko 19 sati, a u bolnicu smo došli u 21 sat', ispričao je Lučić ustvrdivši da je od dojave požara do dolaska vatrogasaca na Kornat prošlo samo 75 minuta.

Jednom od spasilaca, koji su im došli pomoći, Lučić je kobnog dana rekao da je 'preko njih prošla vatra'. Ne sjeća se da je razgovarao sa Stipom Božićem. 'Nisam Stipi Božiću rekao da nas je 'zakupunilo' ili 'skokošilo' jer te izraze ne koristim. Samo sam jednom od spasilaca rekao da smo nakon tragedije pili vodu', prokomentirao je Lučić svjedočenje GSS-ovaca kojima je, navodno, rekao da se tragedija dogodila u trenutku kad su 'otišli marendati ispod jednog stabla'.

'Zrak je bio pun dima koji je bio u raznim bojama, ali me nije gušilo. Kada je sve prošlo, zrak je bio čist kao poslije bure. Okolina je nakon požara bila kao da je odjednom bilo puno svjetliji dan', prisjetio se Frane Lučić uz napomenu da kobnog dana uopće nije vidio kanader. 'Sumnjam da je kanader uopće i bio ondje', rekao je Lučić.

Slavica izrazio žaljenje

Optuženi Dražen Slavica izrazio je žaljenje zbog stradavanja i Frani Lučiću i ostalima, nakon čega je jedna od oštećenica kroz suze uzviknula da je to provokacija.
'Kako imaš snage, stoko, ne mogu više', poručila je Slavici i plačući izišla iz sudnice.
Slavica tvrdi da je posjetio Lučića u bolnici, raspitivao se kod liječnika za njegovo zdravlje te da su njegove kolege zvale Lučićeve roditelje i zamolile da Slavica posjeti Franu Lučića, ali da nisu dobile pristanak roditelja.

Od tragedije pa sve do danas nije posjetio Kornat, pa tvrdi da ne bi mogao točno reći gdje su vatrogasci sletjeli kobnog popodneva. Pokazane su mu i fotografije s mjesta požarišta na Kornatu na kojima je prepoznao stradale vatrogasce Antu i Ivicu Crvelina. 'Jedna fotografija budi mi sumnju jer konfiguracija terena ne odgovara trenutku. Na toj fotografiji jedan je vatrogasac viška', posvjedočio je Frane Lučić.

'Prema nalazu komisije, 95-postotni sam invalid. U požaru su mi deformirane šake i amputirani su mi prsti šaka, nagorena mi je brada, a zadobio sam opekline trećeg stupnja na rukama i na nogama. Izgorjele su mi ruke do ramena, noge do stražnjice, dio stopala. Sačuvanu kožu na leđima i s drugih dijelova tijela liječnici su mi transplantirali na šake. Dražen Slavica, ali ni glavni vatrogasni zapovjednik Jurin, nikad se nisu interesirali za moje zdravlje niti su mi se javljali. Roditelji su mi rekli da se Slavica nije interesirao za mene, nego da su se njegove kolege, kad su došle, interesirale kako ga izvući', zaključio je Frane Lučić.