LIBURNIA RIVIERA HOTELI

Dujmić: 'Opatija je dvaput prevarena'

24.10.2011 u 21:20

Bionic
Reading

'Slavko Linić je u pravu kada kaže da je cijela priča oko LRH nemoralna, koruptivna i kriminalna. Opatija je dvaput prevarena, i to u pretvorbi i privatizaciji', rekao je danas na konferenciji za novinare gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić, govoreći o aktualnostima oko dionica Liburnija Riviera Hotela d.d., čijih Grad Opatija ima 25 posto plus jednu dionicu, trenutno blokiranu zbog Hanfina rješenja da Grad mora dati obvezujuću ponudu i otkupiti preostale dionice po cijeni od vrtoglavih 6.000 kuna po komadu

Visoki trgovački sud donio je rješenje o nastavku postupka na Trgovačkom sudu u Rijeci, kojim mali dioničari traže da Grad i od njih po istoj cijeni otkupi dionice, no rasplet još nije ni blizu.

U hrvatskoj državi sve je moguće

'Ovo je pravna nakarada, sa zakonima smo se zapetljali, što je relativno lako, no za ispetljati se iz ovakve situacije trebaju godine.

Odluka nije provediva, nijedan grad nikada nije otišao u stečaj, pa neće ni Opatija. Baš bih volio vidjeti sud koji će presuditi da se ovrhama ide na račun Grada, jer Grad je u tom slučaju onemogućen u izvršavanju svojih zakonskih funkcija, od vrtića do vodovoda. Međutim, u ovoj hrvatskoj državi je, interesantno, sve moguće, kao da smo poligon za nekakve zakonske eksperimente ili, bolje rečeno, provođenje loših zakona', komentirao je situaciju s LRH župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina.

HFP je, naime, prošle godine prenio 56 posto dioničarskog paketa ove najveće hotelske kuće na Kvarneru SN Holdingu, a on je objavio javnu ponudu otkupa preostalog paketa, ali po tada važećoj, bitno nižoj cijeni, no pojedinci su ustrajni u tužbi kojom traže da Grad Opatija, bez obzira na nove vlasničke promjene, postupi po Hanfinom rješenju.

Inače, u rukama malih dioničara nalazi se još oko 28.500 dionica, ili deset posto cjelokupnog portfelja, što znači da bi Opatija za njihov otkup morala platiti oko 180 milijuna kuna, a to je više od jednogodišnjeg gradskog proračuna ili tri puta više od trenutne vrijednosti tih dionica na burzi.

Ključna će biti odluka Upravnog suda, kojem je Grad prije više od dvije godine na Hanfino rješenje podnio žalbu, a krajem srpnja ove godine, zbog sumnji u lobiranje, i prijavu DORH-u i USKOK-u jer Gradu prijeti mogući bankrot.

‘Uporno tvrdimo da su dionice ovog hotelskog poduzeća izvorno stečene unosom nekretnina u temeljni kapital LRH 2007. godine, za što imamo potvrdu u mišljenju Ministarstva financija i nalazu državne revizije.

Govore nam da je Upravni sud već 19 puta presudio u korist Hanfe. Međutim, nije riječ o usporedivim sporovima, jer se samo u slučaju LRH odlučuje o izvornom stjecanju dionica’, istaknuo je Dujmić i dodao da se ne može oteti dojmu da odgovornost za nezavidnu situaciju u kojoj se sada nalaze snose bivša i sadašnja Vlada RH, koje su donijele potrebne odluke za izuzimanje dionica od prodaje i dale suglasnost na Sporazum o prijenosu dionica Gradu Opatiji.