SLUČAJ CORE MEDIA

Novinari HTV-a na ispitivanju zbog Dijane Čuljak

24.10.2011 u 16:36

Bionic
Reading

Novinari i urednici HTV-a Elizabeta Gojan, Sanja Mikleušević-Pavić, Maja Sever, Nikola Kristić i Goran Rotim ispitani su danas ili će biti ispitani tijekom srijede u sjedištu zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva u svojstvu svjedoka u slučaju koji se vodi protiv vlasnika Core Medije Vladimira Šelebaja. G

Šelebaja tužiteljstvo tereti za zlouporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju, odnosno da je uz pomoć petero osumnjičenih fiktivnim ugovorima i računima izvukao šest milijuna kuna preko tvrtki Core Media i Media spot, a za više od tri milijuna kuna oštetio i državni proračun na račun podizanja uračunatog PDV-a.

Podsjetimo, prije deset dana pri izlasku iz Hrvatske uhićen je vlasnik Core Medije Vladimir Šelebaja nakon njega lisice na ruke su stavljene i vlasnicima tvrtki Tončeku Mandiću, Igoru Šumakoviću, Vladi Bučanu, te supružnicima Mariju i Kristini Cikač, preko kojih su tijekom 2007. i 2008. godine išle fiktivne isplate.

'Telefonskim pozivom iz ureda županijske državne odvjetnice gđe Željke Pokupec pozvan sam na obavijesni razgovor u svojstvu svjedoka. Nisu mi htjeli odgovoriti u vezi s čim je poziv i nisu htjeli poslati pisani poziv. Svejedno ću se, dakako, odazvati. U utorak poslijepodne', otkrio nam je Goran Rotim.

Petoro djelatnika HTV-a, koji su pozvani na razgovor u ŽDO-u, u nekoliko navrata je upozoravalo bivšu Upravu HRT-a na sukob interesa bivše Šelebajeve supruge i svoje kolegice Dijane Čuljak koja se još prije gotovo četiri godine spominjala kao moguća (su)vlasnica Core Medije.

Na moguću nepravilnost upozoravao je ogranak Hrvatskog novinarskog društva na HTV-u koji je prije nekoliko dana i izdao priopćenje u kojem se tražilo da se Čuljak najoštrije kazni 'jer je nedvojbeno da je ona vlasnica tvrtke koja je poslovala ne samo s HRT-om, već i s konkurentskim televizijama, što se u Etičkom kodeksu tumači kao osobito teška povreda Kodeksa i radne obveze, zbog kojih se može izreći najteža mjera'.

Prije tri godine Jutarnji list objavio je ugovor iz kojega je nedvojbeno bilo vidljivo da je Čuljak suvlasnica. Ona je sve to tada nazivala falsifikatom, da bi nakon Šelebajeva uhićenja kazala: 'Ma mogu ja biti vlasnica svega, ali zna se tko je odgovorna osoba. Odgovoran je direktor.'

Što će se dogoditi i kako će se stvari oko Dijane Čuljak rasplesti, vjerojatno će se znati tek kada se donese pravomoćna sudska presuda. Što su ispitani novinari u ŽDO-u rekli, nije se moglo, zbog postupka koji u tijeku, doznati.