JEDINO PODUMLJAK U EUROPARLAMENTU

Hrvatski stručnjaci ne žele u Bruxelles govoriti o borbi protiv korupcije

25.10.2011 u 07:00

Bionic
Reading

U Europskom parlamentu 8. i 9. studenoga održat će se konferencija i javna rasprava na kojoj će biti predstavljeni rezultati projekta o utjecaju EU na reformu pravosuđa i borbu protiv korupcije. Na konferenciji u Bruxellesu raspravljat će se i o stanju u Hrvatskoj, a izvjestitelj za sve zemlje zapadnog Balkana bit će Munir Podumljak, predsjednik udruge Partnerstvo za društveni razvoj koja se, s njim na čelu, već čitavo desetljeće oštro bori protiv korupcije. Iako su na konferenciju pozvani i stručnjaci iz pravosuđa i borbe protiv korupcije, oni ne pokazuju interes da u Bruxellesu progovore o rezultatima borbe korupcije u Hrvata

Rasprava je povezana s konzultacijama EU u izradi novih politika EU u području pravosuđa i unutarnjih poslova, a pogotovo bi mogla biti važna za mjerila za monitoring za Republiku Hrvatsku koja je na samim vratima EU. Upravo iz tog razloga na konferenciji u Bruxellesu raspravljat će se i o stanju u Hrvatskoj.

Uz Munira Podumljaka, koji će biti izvjestitelj za zemlje zapadnog Balkana, na konferenciju su pozvani i stručnjaci iz pravosuđa i borbe protiv korupcije. Ono što čudi jest da oni ni ne pokazuju interes da u Bruxellesu progovore o rezultatima borbe protiv korupcije u Hrvata, odnosno da sudjeluju u raspravi o tome kako bi ubuduće trebala izgledati mjerila za zatvaranje Poglavlja 23. Na pitanje zbog čega je nemoguća misija okupiti trojicu stručnjaka koji bi u Europskom parlamentu govorili o toj temi, Podumljak odgovara - to ostavljamo njima na savjest.

'Pred parlamentarnim Odborom za pravosuđe i unutarnje poslove predstavit ćemo rezultate istraživanja koje je proveo konzorcij organizacija civilnog društva, a u kojemu je sudjelovalo sedam organizacija civilnog društva iz Rumunjske, Bugarske, Moldavije, Ukrajine, Makedonije, Srbije i Hrvatske. Iako je uložen velik napor određenih predstavnika vlasti kako bi se udruga izolirala, odnosno kako bi se prikrilo stanje u pojedinim sektorima u državi, organizacije civilnog društva ipak pronalaze načina da to promijene i da osiguraju glas naroda u izradi zakonodavnog okvira. Ovo je samo jedan od primjera na koji to činimo', izjavio je za tportal Munir Podumljak.