DUBROVNIK KAO RUŽAN SAN

Zaglavila u Hrvatskoj zbog tableta za bolove

01.04.2009 u 11:34

Bionic
Reading

Mlada Turkinja Elif Langa (23) zbog nepoznavanja hrvatskih propisa završila na Prekršajnom sudu u Dubrovniku, sama u zemlji gdje nikoga ne zna i čiji jezik ne zna

Život se s njom okrutno poigrao nakon što ju je policija izvukla iz autobusa kojim je u pratnji supruga Muhameda putovala iz Peći, gdje žive Muhamedovi roditelji, za München, gdje trenutačno kao nezaposleni zbog recesije žive od socijalne pomoći, piše Slobodna Dalmacija.

'Pola sata prije granice moj je suprug zaspao, a hrvatski carinik je pri kontroli putovnica na prijelazu Karasovići primijetio lijekove u torbici. Bilo je to samo deset tableta tetrazepama kojeg je liječnik suprugu propisao zbog kostobolje, odnosno jakih bolova kralježnice. Nisam znala da za prelazak preko hrvatske granice moram imati kopiju recepta jer je lijek na 'crnoj listi' kao narkotik. Uvjerila sam se da su hrvatski službenici rigorozni, ali od tada ne uspijevam otputovati u Njemačku, priča Elif koja izvrsno govori njemački i engleski jezik.

Mlada se Turkinja našla u autobusu kosovskog 'Optima toursa' kada je na graničnom prijelazu policija u prtljažniku našla četiri kante sa skrivenih 25 kg marihuane, a kod nje i još jednog putnika sporne tablete. Drugi je putnik bio kosovski državljanin E.K. (37) kojeg je sudac za prekršaje po privođenju zbog 400 tableta praksitena kaznio sa šest mjeseci zatvora, odnosno uvjetno dvije godine.

Dežurna sutkinja saslušala je Elif i oslobodila je optužbe i sudskih troškova, no ona je sljedeće dvije noći provela budna, cupkajući na nogama ispred zgrade suda i čekajući Muhameda da je odvede u München. Nije ga bilo, kao ni pomoći od veleposlanstva Turske s kojim su, u želji da joj pomognu, komunicirali zaposlenici dubrovačke Palače pravde.

'Djevojka nije imala novca za jelo pa smo joj samoinicijativno donosili hranu i voće. Ali, od nervoze te posljedičnih bolova u trbuhu nije mogla jesti. Samo je čekala. U utorak smo uspjeli kontaktirati neke rođake u Njemačkoj koji su obećali poslati joj novac ekspresnom pošiljkom na ime jednog radnika suda te će Elif preko Splita i Zagreba konačno otputovati u München', doznala je Slobodna Dalmacija u dubrovačkom sudu.