Hrvatska KOSOR U BELGIJI

'Kriza u eurozoni neće se odraziti na hrvatski referendum'

Kriza kroz koju prolazi eurozona neće se odraziti na potporu hrvatskih građana koji se na referendumu trebaju izjasniti o ulasku u Europsku uniju, izjavila je u subotu navečer u Meiseu pokraj Bruxellesa hrvatska premijerka Jadranka Kosor

'Mislim da će potpora hrvatskih građanki i građana biti zaista važna i velika', izjavila je premijerka Kosor po dolasku na sastanak čelnika Europske pučke stranke, odgovarajući na pitanje može li se kriza koja već dvije godine potresa eurozonu odraziti na potporu građana na predstojećem referendumu.

U Meiseu pokraj Bruxellesa u subotu navečer okupili su se premijeri, predsjednici i oporbeni čelnici iz Europske pučke stranke. Prvi put predsjednica HDZ-a pozvana je na summit EPP-a u užem formatu, tj. isključivo za članice Europske unije. Kosor je pozvana na sastanak kao premijerka 'zemlje članice na čekanju', kako se navodi u priopćenju EPP-a. Riječ je o sastanku koji se uvijek organizira prije summita čelnika 27 zemalja članica EU-a, koji se održava u nedjelju, 23. listopada.

Na sastanku EPP-a sudjeluju i čelnici triju europskih institucija, predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy, Europske komisije Jose Manuel Barroso i Europskog parlamenta Jerzy Buzek.

Premijerka Kosor je izrazila zadovoljstvo što 'ima priliku sjesti za stol' s kolegama iz EU-a, koji će razgovarati o rješavanju dužničke krize. Dodala je da će u traženju toga rješenja u temelju biti 'solidarnost i odgovornost'.

Istaknula je da će se uskoro navršiti godinu dana kako je u Hrvatskoj na snazi zakon o fiskalnoj odgovornosti te da je u smjernicama gospodarske i fiskalne politike u sljedeće dvije godine jasno naznačeno smanjenje javnog duga i deficita.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još