Hrvatska GONG UPOZORAVA

'Skidanje imuniteta Željku Jovanoviću je neustavno!'

Udruga GONG ocijenila je da je odluka o skidanju imuniteta zastupniku Željku Jovanoviću donesena jučer u Saboru u suprotnosti s Ustavom RH te da je njome vladajuća većina predvođena HDZ-om dovela u pitanje demokratski karakter političkog sustava Hrvatske

'Ukidanje imuniteta zastupniku Jovanoviću zbog izgovorenih riječi, koje je izglasala vladajuća većina u Hrvatskom saboru, u suprotnosti je s Ustavom Republike Hrvatske. Članak 76. Ustava koji propisuje pravo na imunitet zastupnicima u Hrvatskom saboru jasan je: zastupnik ne može biti pozvan na kaznenu odgovornost, pritvoren ili kažnjen za izraženo mišljenje ili glasanje u Hrvatskome saboru. Riječ je o tzv. imunitetu neodgovornosti koji Sabor nema pravo ukidati.

No zastupniku Jovanoviću imunitet je ukinut zbog njegovih riječi optužbe vrha vladajuće stranke kao kriminalne organizacije, za što ga ta ista stranka tuži za klevetu. Upravo je sloboda govora, a ne bijeg od kaznene odgovornosti, primjerice za ratne zločine ili korupciju, temeljna svrha zastupničkog imuniteta te je stoga ovaj čin vladajuće većine, i to u jeku priprema za izbore, ništa drugo već grubo kršenje Ustava te nekih dosegnutih standarda hrvatske parlamentarne demokracije.

Zabrinjavajuće je to što vladajuća većina predvođena HDZ-om ne prepoznaje da ovim kratkovidnim potezom nanosi dugoročnu štetu cijeloj političkoj zajednici, uključujući vlastito biračko tijelo. HDZ i njegovi koalicijski partneri ovom su odlukom ujedno zaustavili razvoj ionako fragilne demokratske političke kulture te time ozbiljno doveli u pitanje demokratski karakter političkog sustava Hrvatske', kaže se u današnjem priopćenju koje je potpisao predsjednik Vijeća GONG-a Berto Šalaj.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još