Hrvatska HEROINE

U Domovinskom ratu sudjelovalo je 23.080 žena

U Domovinskom ratu aktivno je sudjelovalo 23.080 žena ili pet posto od ukupna broja branitelja, izjavio je danas u Vukovaru državni tajnik u ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Zoran Komar na okruglom stolu o ulozi braniteljica u Domovinskom ratu

Po njegovim riječima, u Domovinskom ratu poginulo je 127 žena, a trajnih invalida je 1113. Samo u obrani u Vukovara sudjelovalo je oko 400 žena, rekao je Komar, dodavši da su nakon rata žene braniteljice ostvarile status kakav imaju i branitelji.

O sudjelovanju žena u Domovinskom ratu govori se malo, iako su žene znatno pridonijele u samu ratu, bilo na ratištu, u sanitetu ili radu u kuhinji, istaknuo je.

"Želimo i putem ovoga okrugloga stola istaknuti ulogu braniteljica u Domovinskom ratu. Poznata je uloga žene u obitelji, ali mislimo da se o njezinoj ulozi u Domovinskom ratu malo zna te stoga na ovaj način želimo i tu temu aktualizirati", poručila je predsjednica Udruge braniteljica Vukovarsko-srijemske županije Mirjana Semenić-Rutko.

Okrugli stol je organizirala županijska Udruga braniteljica, osnovana prije godinu dana, i vukovarski Centar Instituta društvenih znanosti 'Ivo Pilar'.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još