ZIMSKI UVJETI

Snijeg prekinuo promet na autocesti Zagreb - Rijeka

20.10.2011 u 18:22

Bionic
Reading

Na glavnim cestama u Gorskome kotaru promet je potpuno prekinut jer su se tegljači prepriječili na kolnicima zbog napadalog snijega, doznaje se iz Centra 112 u Rijeci.U prekidu je i promet autocestom Rijeka-Zagreb i tzv. starom cestom kroz Gorski kotar. Voditelj tehničke jedinice autoceste Rijeka-Zagreb u Delnicama Anton Crnković izvijestio je da je zbog prepriječenih vozila promet blokiran kod čvora Delnica na autocesti Zagreb-Rijeka

Dosad je napadalo oko 20 centimetara snijega, a i dalje pada gust snijeg. Ralice neprestano čiste snijeg s prometnica, ali se vozila ne mogu izvući zato što gotovo nijedno nema zimske gume, izvijestio je Crnković.

Snijeg je padao ili još uvijek pada u većem dijelu Gorskog kotara, Like i na Sljemenu. U Lici je pao na višim predjelima, a kako se doznaje u Državnome hidometeorološkom zavodu (DHMZ), na zagrebačkom Sljemenu počeo je padati jutros oko deset sati, ali se nije zadržao na tlu.

Susnježica je oko 17 sati počela padati na području Plitvica i Korenice, ali to, u tom dijelu Hrvatske, zasad ne uzrokuje teškoće u prometu.

Na Zavižanu se poslijepodne temperatura spustila ispod ništice, vrhovi Velebita su se zabijeljeli - pada snijeg i puše jaka bura.

U DHMZ-u za sutra najavljuju pretežito oblačno vrijeme, povremeno s kišom, a u gorju iznad 500 metara i snijegom. Obilna kiša, pljuskovi i grmljavina očekuju se jedino u Dalmaciji. Tijekom dana kiša bi trebala oslabiti, u mnogim predjelima i prestati, a na sjevernom Jadranu očekuje se i djelomično razvedravanje.

Zbog snijega na cestama u Gorskom kotaru obvezna je zimska oprema, a za kamione prikolicama i tegljače zabranjen je promet.

Zbog zimskih uvjeta zabrana je za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicana, a ostala vozila moraju imati zimsku opremu na autocesti A6 Rijeka – Zagreb između Bosiljeva 1 i Kikovice te na cestama kroz Gorski kotar na području Delnica i Čabra, izvijestio je HAK, koji upozorava da se ne ide na put bez zimske opreme.

Zbog olujnog vjetra na A6 Rijeka-Zagreb, između čvorova Delnice i Kikovica u smjeru Rijeke, zabrana je za teretna vozila teža od 3,5 t, vozila s natkrivenim teretnim prostorom, autobuse, motocikle, kampere, kombi vozila i vozila s kamp prikolicama.
Na Jadranskoj magistrali između Bakra i Svete Marije Magdalene mogu voziti samo osobna vozila, a na Krčkom mostu zabrana je za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle, dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom.