POTROŠAČIMA ŠIPAK

Cijena kave ostaje ista i uz niži PDV

01.04.2009 u 09:22

Bionic
Reading

Cijena kave u kafićima oko zagrebačkog Trga bana Jelačića ostat će osam kuna čak i ako se, kao što ministar Damir Bajs predlaže Vladi, PDV na hranu i piće prepolovi. Biftek će u zagrebačkim restoranima i dalje stajati 130, a brancin 400 kuna

Spuštanja cijena, unatoč snižavanju PDV-a na 10 posto, neće biti ni u većini jadranskih restorana, kafića i hotela, piše Večernji list.

'Niži PDV bio bi odlična vijest za ugostiteljstvo, u kojemu cijelo desetljeće nema dobrih vijesti. Nažalost, PDV od deset posto ne bi bio dovoljan razlog za snižavanje cijena, ali možda bi ostalo toliko da svojim konobarima napokon malo podignem plaće', kaže jedan ugostitelj iz zagrebačkog centra. 'Vjerujem i da bi mnogi koji danas imaju crna skladišta razmislili o tome da počnu raditi pošteno, bez straha od inspektora'.

U nižu stopu kao polugu za iskorjenjivanje sive ekonomije vjeruje i porečki hotelijer Veljko Ostojić

'Ako se PDV snizi, razmotrit ćemo snižavanje cijena, ali dizanje konkurentnosti hrvatskog turizma podrazumijeva i bolje plaćene konobare i slično. Od nižeg PDV-a imali bismo velike koristi', kaže Ostojić.

Predsjednik Ceha ugostitelja pri Hrvatskoj obrtničkoj komori Zlatko Puntijar kaže da bi niži PDV bio i doprinos promidžbi hrvatskog turizma, a da bi profit za potrošače bio u tome što ugostitelji ne bi dizali cijene.