LOJALNOST PAPI

Biskupi: Pravično je da Talijani dobiju Dajlu

20.10.2011 u 13:36

Bionic
Reading

Prenošenje vlasništva ne znači i oduzimanje suverenosti hrvatske države nad samostanom Dajla, upozoravaju biskupi Hrvatske biskupske konferencije nakon završetka dvodnevnog zasjedanja u Varaždinu

U prvom očitovanju HBK o sporu benediktinaca i župe Dajla hrvatski biskupi najprije naglašavaju 'odanost i poslušnost sv. ocu Benediktu XVI', kojemu se zahvaljuju za 'pozornost koju već dulje vrijeme posvećuje događajima vezanima za odnose benediktinaca i župe Dajla'. Ta su događanja, kako navode biskupi, postala prijetnjom da 'potamne dragocjene duhovne plodove Papina nezaboravnoga pastoralnog pohoda Hrvatskoj u lipnju'.

'Prepoznajemo zasluge koje imaju oci benediktinci svojom redovničkom prisutnošću te pastoralnim i društvenim djelovanjem više od osamdeset godina u samostanu Dajla, kao zajednica ovisna o opatiji Praglia, služeći Božjem narodu i u velikim teškoćama i u zlostavljanjima, prije nego što su osuđeni na prisilni rad i prije konfiskacije svih njihovih dobara', naglašavaju biskupi HBK.

Odredbe koje je donijela Sveta Stolica da bi se došlo do rješenja višegodišnjeg spora, hrvatski biskupi vide nastojanjem da se stvari u tom slučaju vrate u okvire 'istine i pravičnosti, onoliko koliko je moguće'.

'Bez ikakvog su temelja zaključci koje su iznijeli neki masovni mediji, a prema kojima bi Sveta Stolica ili čak sam Sveti Otac pomoću rješenja 'slučaja Dajla' namjeravao na stanovit način 'talijanizirati' Hrvatsku', smatraju biskupi koji su, kako je pojasnio riječki nadbiskup, mons. Ivan Devčić, uvijek na strani Sv. Oca i Svete Stolice.

HBK posebno upozorava da prenošenje vlasništva ne znači i oduzimanje suverenosti koju ima hrvatska država. 'Sveta je Stolica ponovno istaknula svoju žarku želju da se nenadano nastale poteškoće mogu postupno razriješiti uzajamnim pristupom učinkovitoga zajedništva i bratske crkvene suradnje. I mi, hrvatski biskupi, na odan i iskren način podupiremo tu živu želju Svete Stolice', ističe HBK te pozdravlja novog pastira Dražena Kutlešu, kojega šalje Sveti Otac kao koadjutora mons. Milovanu u Porečko-pulskoj biskupiji.