SOBOLI D.O.O.

Malnar preko Karamarkove firme donirao novac HDZ-u

01.04.2009 u 09:22

Bionic
Reading

Podatak da je HDZ Sanaderu kupio BMW koji vrijedi oko četiri milijuna kuna potaknuo je pitanje odakle stranci toliko novca. Odgovor je: iz donacija. Jedan od većih donatora vladajuće stranke u 2008. godini bila je tvrtka Soboli d.o.o. Nju je 2003. godine osnovao sadašnji ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko

Ta je tvrtka prošle godine HDZ-u donirala 280 tisuća kuna te se svrstala među najveće od ukupno 52 donatora. Doduše, Karamarko je prodao udio u četiri tvrtke, među kojima je i Soboli, nakon što je imenovan šefom obavještajne zajednice prije dvije godine.

Osobe ovlaštene za zastupanje tvrtke Soboli d.o.o., prema podacima iz sudskog registra, jesu poznati novinar Željko Malnar, Ivan Baketa, posljednji šef Nacionalne agencije za elektronsko izviđanje i Davorin Pavlović, dug niz godina šef tehnike u MUP-u.

Četiri tvrtke, Doron net d.o.o., Soboli d.o.o., Ippon security d.o.o. i Caballis net d.o.o., čiji je osnovni biznis prikupljanje poslovnih podataka i pružanje sigurnosnih usluga, većinu prihoda ostvaruju poslovanjem s državnim tvrtkama i ministarstvima. Među klijentima su im INA, Hrvatske ceste, MORH, Croatia osiguranje, a dobili su i poslove na provedbi međunarodnog koda o sigurnosti pomorskih luka, uvedenog nakon napada 11. rujna.

To je bio jedan od prvih poslova mlade kompanije, a izboren je u konkurenciji s nekim stranim, daleko starijim  sigurnosnim kompanijama. Riječ je o vjerojatno jednoj od najbrže rastućih domaćih poslovnih grupacija, koju je Karamarko pokrenuo s nekoliko sebi bliskih osoba iz obavještajnih krugova čije se specijalnosti kreću od fizičke zaštite do tajnog elektronskog nadzora.

Tvrtke Doron net i Caballis bave se tako i trgovinom raznom telekomunikacijskom opremom, Ippon security fizičkom zaštitom, a Soboli, iz koje je nastala grupacija, sigurnosnim konzaltingom, uključujući i prikupljanje poslovnih podataka, piše Slobodna Dalmacija.