SASTANAK ŠEFOVA DRŽAVA

'Hrvatska bi Mongoliji mogla postati vrata za EU'

19.10.2011 u 22:01

Bionic
Reading

Hrvatska i Mongolija do sada nisu surađivale koliko su mogle i trebale, ali s našim članstvom u EU i zaokretom Mongolije prema Europi, dvije zemlje mogu biti pouzdan partner jedna drugoj, izjavio je u srijedu hrvatski predsjednik Ivo Josipović nakon razgovora s mongolskim predsjednikom Tsakhiom Elbegdorjem

'Mi smo zemlje koje su prilično udaljene, ali Mongolija sada vodi jednu interesantnu politiku...gdje Europu vidi kao partnera. Nova pozicija Hrvatske otvara nove mogućnosti za suradnju između dviju zemalja', kazao je Josipović.

Njegov mongolski kolega izrazio je uvjerenje da će skorašnje članstvo Hrvatske u Uniji svakako otvoriti nove mogućnosti za Mongoliju.

'Hrvatska bi s članstvom u EU mogla predstavljati europska vrata za Mongoliju, a Mongolija bi Hrvatskoj mogla omogućiti ulazak na golemo kinesko tržište", kazao je mongolski šef države.

Predsjednik Josipović je kazao da je sa svojim visokim gostom razgovarao prvenstveno o gospodarskoj suradnji, ali osim jačanja međusobnih odnosa također su se složili da bi trebalo jačati sustave temeljene na europskim vrijednostima. Kao područja od posebnog interesa za dvije zemlje, spomenuta je poljoprivreda i rudarstvo, ali i visoko obrazovanje. Hrvatska s tim u svezi je Mongoliji na području obrazovanja ponudila tri stipendije.

Kako dvije zemlje imaju i mirovne kontingente u Misiji NATO-a u Afganistanu, razgovaralo se i o suradnji na tome području. Mongolija je, kako je istaknuo predsjednik Tsakhia Elbegdorji, zainteresirana za jačanje mirotvornih kapaciteta u svrhu jačanja globalnog mira.

Mongolija želi postati zemlja partner NATO-a, a također je podnijela i molbu za status zemlje promatrača u Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju. Mongolski šef države je izrazio nadu da će i u petak, kada se bude sastao s predsjednikom Sabora Lukom Bebićem, i predstavnikom vlade održati vrlo korisne razgovore.

Prvi hrvatski predsjednik koji je posjetio Mongoliju je bio Stjepan Mesić 2008. godine. Mongolski predsjednik pozvao svog hrvatskog kolegu u uzvratni posjet Ulan Batoru. Dvojica predsjednika su usvojila zajedničku izjavu o budućoj suradnji dviju zemalja.