NIŠTA OD TRANSFERA

Samodol neće postati OLAF-ov čovjek za Hrvatsku

19.10.2011 u 19:54

Bionic
Reading

Neslužbene najave koje su se pojavile u medijima da će šef Hanfe Ante Samodol postati OLAF-ov čovjek za Hrvatsku, demantirane su jučer u OLAF-u, Uredu Europske unije za borbu protiv prijevara

Nakon predstavljanja OLAF-ova izvješća za 2010., glasnogovornik tog antikorupcijskog ureda EU Pavel Borkovec izjavio je da OLAF nema u planu zapošljavanje čovjeka zaduženog za Hrvatsku te stoga ne postoje ni planovi s Antom Samodolom.

'Ne znam za takve planove. U svakom slučaju, nismo razmišljali o otvaranju ureda u Hrvatskoj jer OLAF nema urede ni u jednoj zemlji članici EU', rekao je Borkovec. Dodao je da će OLAF, nakon što Hrvatska postane članica, trebati pravnike ili druge stručnjake koji govore jezik i poznaju hrvatski sustav, ali još se ne razmišlja koliko će ih biti i tko će to biti.

Za objašnjenje smo zamolili i Antu Samodola, no poručio je da ne želi komentirati medijske napise. OLAF istražuje prijevare u trošenju novca iz fondova EU i nezakonitosti koje štete proračunu Unije i članica. Zahvaljujući OLAF-u, lani je Uniji vraćeno 67,9 milijuna eura, a najviše prijevara otkriveno je u Bugarskoj, ukupno 81.

OLAF se bavi i zemljama kandidatima pa je u izvješću za 2010. navedeno da je taj ured primio 16 prijava vezanih za Hrvatsku. To je najviše prijava dosad, a broj raste od 2006. kad ih je bilo samo pet. No, OLAF je pokrenuo istragu u samo jednom slučaju. Druge je odbacio zbog nadležnosti ili neosnovanosti. Godišnje izvješće ne otkriva o čemu je riječ u jedinoj hrvatskoj istrazi, a ne otkriva ni imena aktera ni u jednom drugom od ukupno 493 slučaja, koliko ih je na kraju 2010. bilo u fazi istrage.

Svaka istraga OLAF-a u prosjeku je u 2010. trajala 23 mjeseca, što je uspjeh jer je u 2009. prosjek bio 25 mjeseci. – Važnije je nego ikad prije da se pobrinemo da fondovi EU budu pravilno korišteni. OLAF će nastaviti borbu protiv prijevara i nastaviti politiku nulte tolerancije prema korupciji u institucijama EU – kaže ravnatelj OLAF-a Giovanni Kessler.