NEZADOVOLJNI RUKOVODSTVOM STRANKE

Kaos u varaždinskom HDZ-u

19.10.2011 u 15:13

Bionic
Reading

Unutar varaždinskog HDZ-a, kako na gradskoj, tako i na županijskoj razini, raste nezadovoljstvo zbog toga što najjača stranka nije imala ne samo vlastitog kandidata na prijevremenim izborima za gradonačelnika Varaždina, nego čak nijednog kandidata za njegova zamjenika. Zbog toga, ali i izglednog ishoda izbora, nisu isključene ni promjene u vodstvu, ukoliko se stvori kritična masa nezadovoljnika

'U HDZ-u postoji princip supsidijarnosti, dakle niže stranačke organizacije odlučuju o tome kako će nastupiti na lokalnim izborima, hoće li i s kime surađivati i na koji način će se predstaviti građanima i građankama u tim lokalnim sredinama', rekao nam je Goran Jandroković, potpredsjednik Vlade i HDZ-a, odgovarajući na upit zašto HDZ neće imati svoga kandidata za gradonačelnika nekoliko tjedana prije nedjeljnih izbora u Varaždinu.

Lokalnim HDZ-ovcima smeta i to što listu za 'varaždinsku jedinicu' predvodi Zadranin Karamarko

Prema pisanju Novog lista, potiskivano nezadovoljstvo lokalnih HDZ-ovaca stranačkom politikom kako na nacionalnoj, tako i na razini Varaždinske županije eruptiralo je za vrijeme motivacijskog mini sabora za treću izbornu jedinicu na kojem je bila šefica Jadranka Kosor. Navodno je Bruno Hranić, načelnik općine Vidovec u Varaždinskoj županiji, ponovio neke svoje stavove i zatražio da se na izbornoj listi HDZ-a u trećoj jedinici na viša mjesta postave i istaknuti članovi s tog područja. Premijerka mu je obećala da će biti tako, premda je za prvog na listi već određen Tomislav Karamarko koji nema nikakve veze s trećom jedinicom.

Jandroković je ovom izjavom jasno dao na znanje ne samo da varaždinski HDZ autonomno odlučuje o načinu izlaska na lokalne izbore, nego i da je već odabrao koaliciju umjesto samostalnog nastupa. U to se vrijeme, naime, računalo da će u utrci za mjesto gradonačelnika HDZ podržati nezavisnog kandidata i aktualnog zamjenika gradonačelnika Zlatka Horvata koji će zauzvrat odabrati barem jednog svog zamjenika iz redova stranke. Međutim, kada je svega nekoliko dana prije predaje kandidatura Horvat redom odbio sve hadezeovce koji su mu nuđeni za zamjenike, varaždinski HDZ ostao je zatečen. Varaždinski članovi HDZ-a bili su u šoku: uoči parlamentarnih izbora i referenduma za pristupanje EU-u, neće moći zaokružiti ime nijednog svog kandidata!

Pokušavajući članovima i javnosti razjasniti neočekivanu situaciju u kojoj su se našli, čelnici varaždinskog HDZ-a više nisu isticali u najmanju ruku čudnu tvrdnju da kod donošenja odluke o izlasku na izbore ‘treba gledati interese grada, a ne samo stranke’, već su davali nova opravdanja za nepojavljivanje stranke na izborima u Varaždinu. Tako se moglo čuti da se ne isplati potrošiti pola milijuna kuna za prijevremene izbore u kojima se gradonačelnik i zamjenici biraju na mandat od svega godine i pola, da je ishod izbora neizvjestan, a sada stranka ima dobre pozicije u gradskoj vlasti, pa da i SDP nema svog kandidata za gradonačelnika…

Rezultati nedjeljnih izbora izazvali su novi, još veći šok unutar varaždinskog gradskog i županijskog HDZ-a. Zlatko Horvat, kojeg su usprkos svemu podržavali, osvojio je 23 posto glasova, a kandidati Kukuriku koalicije Goran Habuš te njegovi zamjenici Natalija Martinčević i Vjeran Radelić čak 44 i nadomak su gradske vlasti. Tako, dok mnogi ocjenjuju varaždinski HDZ kao najvećeg gubitnika, lokalni čelnici Kukuriku koalicije pred vratima su Gradske vijećnice koje su još prije više od godinu dana počeli otvarati Mladen Bajić i - Tomislav Karamarko

Izgledan dolazak na čelo varaždinske gradske uprave kandidata HNS-a, a posebice SDP-a koji nikada dosada nije participirao u izvršnoj gradskoj vlasti, potaknulo je još veće nezadovoljstvo u redovima lokalnog HDZ-a koje je tinjalo još od vremena kada je odlučeno da HDZ neće samostalno izaći na izbore.

Stranačka izborna apstinencija počela se sve manje gledati kao posljedica interesa stranke, a sve više osobnih interesa pojedinaca koji žele zadržati postojeće pozicije te poslove i u vrijeme buduće kukuriku vlasti kojoj nisu željeli ‘kvariti račune’ isticanjem kandidata iz redova HDZ-a. Ukoliko se nastavi rast pobornika potonje teze unutar varaždinskog gradskog i županijskog HDZ-a, izgledne su promjene u stranačkom vrhu, odnosno skori unutarstranački izbori. Time će se i varaždinskim HDZ-ovcima napokon pružiti prilika da glasuju za svoje i pokušaju stranku vratiti na lokalnu političku scenu s koje polako, ali sigurno odlazi.