Hrvatska PREDIZBORNI KOLEKTIVNI UGOVORI

Milinovićev 'dar': Veće plaće za socijalne radnike

Kolektivnim ugovorom za djelatnost socijalne skrbi, potpisanim u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi, zadržana su stečena prava 12.000 zaposlenih te, kako je istaknuto na potpisivanju, uvedena i neka nova

Dio novih prava zaposlenika u sustavu socijalne skrbi, definiranih kolektivnim ugovorom koji je ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović potpisao s predstavnicima tri sindikata, počet će se primjenjivati od travnja iduće godine, a ostatak od početka 2013.

'Primjena novih prava u idućoj godini iznosit će 1,7 milijuna kuna, a u 2013. godini 10-ak milijuna kuna. Sredstva su osigurana preraspodjelom unutar Ministarstva i bez dodatnog opterećenja državnog proračuna', potvrdio je ministar Milinović.

Predsjednica Sindikata zaposlenih u djelatnosti socijalne skrbi Jadranka Ivezić rekla je nakon potpisivanja da su 'jednogodišnji pregovori rezultirali dobrim kolektivnim ugovorom jer su zadržana stečena prava zaposlenih i dobivena neka nova'.

Sukladno kolektivnom ugovoru, od travnja iduće godine zaposlenici će imati više dana plaćenog godišnjeg odmora, bit će im isplaćivana pomoć za novorođeno dijete u visini 50 posto od proračunske osnovice, osigurana oprema za terenski rad te dodatno plaćen posao više složenosti.

Počekom 2013. godine za tri posto trebale bi porasti plaće socijalnih radnika u centrima za socijalnu skrb, dok bi djelatnici s ukupnom stažem od 30 godina, bez obzira jesu li ga u cijelosti ostvarili u socijalnoj skrbi, trebali dobiti dodatak na plaću od četiri, odnosno osam posto.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još