REVIZIJA NAKON PRAVOMOĆNE PRESUDE

Oni koji su kupili mirovine ostat će bez njih

19.10.2011 u 11:14

Bionic
Reading

Dok su mozgovi operacije prodaje lažnih invalidskih mirovina, Ivan Ostoić i Drago Rubala, u pritvoru, postavlja se pitanje što će biti s tim lažnim mirovinama. Osumnjičeni su ih prodavali za od dvije do pet tisuća eura a kupci mirovina i dalje uživaju u lažno stečenim pravima

No do revizije invalidskih mirovina doći će tek nakon okončanja kaznenog postupka, rečeno nam je u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje.

'Nakon okončanja kaznenog postupka bit će poznato je li bilo i koliko je eventualnih invalidskih mirovina ostvarenih na temelju lažne medicinske dokumentacije. Ukoliko se pokaže da je neka od mirovina ostvarena na temelju lažne medicinske dokumentacije, pokreće se ponovni postupak vještačenja te se izuzima lažni dio dokumentacije i donosi nova ocjena, temeljena na vjerodostojnoj dokumentaciji, ukoliko je ima', stoji u odgovoru.

Iako se godinama šuškalo o nečasnim radnjama ovlaštenog vještaka varaždinske područne službe Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Ivana Ostoića te liječnika i bivšeg načelnika Odjela medicinskog vještačenja HZMO-a Drage Rubale, te je prva prijava protiv Ostoića podnesena prije čak deset godina, tek se sada krenulo u raščišćavanje. Je li ovaj slučaj izoliran ili bi se 'ostoići' i 'rubale' mogli naći i u drugim područnim uredima HZMO-a, zasad nije poznato. No šuška se.

'To su stvari o kojima se dugo šuškalo i sada se konačno krenulo. Neću reći da takvi slučajevi postoje drugdje, a neću reći ni da ne postoje', rekao je za tportal Damir Jakuš, član Upravnog vijeća HZMO-a i predsjednik Udruge radničkih sindikata.

No, unatoč tome, ističe da većina ljudi ipak pošteno radi svoj posao. 'Samim tim što su pojedinci zlorabili sustav ne znači da je cijeli sustav u toj poziciji', rekao je Jakuš i zaključio da do revizije spornih mirovina svakako treba doći.