DISKRIMINACIJA HOMOSEKSUALACA

Stranci smiju ostati u RH zbog ljubavi samo ako su heteroseksualci

19.10.2011 u 11:12

Bionic
Reading

Na 155. sjednici Vlade RH usvojen je Prijedlog Zakona o strancima koji uređuje, između ostaloga, boravak stranaca u Hrvatskoj u svrhu spajanja obitelji te u članku 56. kao članove uže obitelji definira bračne drugove i osobe koje su u izvanbračnoj zajednici, te njihovu maloljetnu djecu, dok su osobe koje žive u istospolnoj zajednici i njihova maloljetna djeca isključeni iz te definicije, čime im je uskraćeno pravo na spajanje obitelji

Takav rad Vlade RH ima za posljedicu diskriminaciju istospolnih parova u svakodnevnom životu. Iskorak i Kontra stoga su odlučili zatražiti od Vlade RH da u novi Prijedlog Zakona o strancima uvrsti amandmane kojima bi se ukinula diskriminacija istospolnih parova u pogledu prava na spajanje obitelji, piše portal Gay.hr.

Podsjećamo na nedavne presude Europskog suda za ljudska prava, osobito presudu u slučaju P.B. i J.S. protiv Austrije iz prošle godine. Naime, Europski sud je zaključio da je Austrija prekršila Europsku konvenciju o ljudskim pravima jer nije osigurala pravo na zdravstveno osiguranje istospolnim parovima koje je bilo dostupno izvanbračnim heteroseksualnim parovima. Radilo se o trećoj presudi Europskog suda za ljudska prava koja se tiče istospolnih parova i sud je ponovo potvrdio da 'istospolni parovi koji žive u stabilnim vezama ulaze u pojam 'obiteljskog života' jednako kao i izvanbračni heteroseksualni parovi'.

Udruge za promicanje prava seksualnih manjina uputit će nacrt prijedloga amandmana, čiji je cilj ukinuti diskriminaciju istospolnih parova u pogledu prava na spajanje obitelji, Vladi RH i Hrvatskom saboru. Podršku za prijedloge amandmana tražile su i od pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Ureda za ljudska prava Vlade RH, Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH, Odbora za ravnopravnost spolova i Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Hrvatskog sabora.