POLIKLINIKA U ADEKVATNIJEM PROSTORU

Prilika za humaniji pristup zlostavljanoj djeci

Bionic
Reading

Poliklinika za zaštitu djece dobila je novi prostor u Đorđićevoj ulici, u prostorijama gdje je nekad bila Hitna medicina. Prostorije su za tu namjenu preuređene i prilagođene za rad sa zlostavljanom djecom

Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba preselila je u novi prostor koji je pogodniji za rad s djecom, ali koji je i bogatiji za dvije forenzičke sobe u kojima će se moći na humaniji način vještačiti žrtve zlostavljanja, pogotovo seksualnog.

Prostorija za vještačenje je povezana s linkovima s predavaonicom gdje će se održavati ročišta. Nakon što se ročište snimi, slijedi daljnja obrada slučaja.

'Ideja je da se pripremni postupak provodi kod nas u neinstitucionalnoj atmosferi. U jednoj sobi su stručnjaci, a u drugoj sobi su suci, državni odvjetnici, odvjetnici optuženih. Putem audiolinka oni postavljaju pitanja, a mi ta pitanja postavljamo djetetu na način koji nije traumatizirajući za dijete. Svi i odvjetnici i stručnjaci mogu dobiti CD i vidjeti na koji način su pitanja postavljana i jesu li forenzički ispravna', kazao je Štimac za portal Zagrebancija.com

Kako je istaknuo, djeca koja dođu na sud su već barem tri puta dala izjave policiji, Centru za socijalnu skrb ili nekom drugom stručnjaku. Najvažnije je umanjiti višestruko ispitivanje i traumu djeteta.

Forenzička soba ima i vrhunske kamere koje snimaju svaki djetetov pokret i mimiku lica. Kako je kazao Štimac, teško je napraviti neutralnu, a opet djeci ugodnu atmosferu.

'Dvije su kamere koje snimaju djetetovu mimiku. Kasnije snimka može pokazati emocionalni izraz djeteta prilikom samog davanja iskaza', kazao je Štimac.

Nove prostorije Poliklinike za zlostavljanu djecu