Hrvatska SINDIKALNE PRIJETNJE

'Tužit ćemo i Vladu i Ministarstvo zdravstva'

Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi uputio je ministru Darku Milinoviću i resoru kojem je na čelu zahtjev za mirno rješenje spora u vezi kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja. Ukazali su na to da nisu bili uključeni u kolektivno pregovaranje te prijete sudskim tužbama ukoliko se spor ne riješi mirno

Čelnica Sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Abveršek upozorila je, naime, na medijskoj konferenciji da nitko iz njezinog sindikata nije pozvan na pregovore o novom kolektivnom ugovoru.

‘Samo su mi u Ministarstvu zdravstva rekli da ćemo dobiti čistopis kolektivnog ugovora i jasno stavili do znanja da je to ‘uzmi ili ostavi’. To je protuzakonito, jer nas kao sindikaliste nisu uključili u pregovore. Ako nas ne budu prihvatili, morat ćemo tužiti i Vladu i nadležno ministarstvo’, najavila je Spomenka Abveršek.

Za mirno rješenje spora angažirala je i jedan odvjetnički ured, a o svemu je izvijestila i GSV, Vladin Ured za socijalno partnerstvo i Ministarstvo zdravstva, odnosno sve institucije koje su, uz sindikate, uključene u kolektivno pregovaranje.

‘Temeljna funkcija sindikata jest kolektivno pregovaranje. Ako nam to uskrate, mogu i ukinuti sindikate. Time će se samo potvrditi da jesmo pravna država u kojoj ne postoji vladavina prava. Oni koji su predložili i donijeli zakone iste ne poštuju. To je sramota’, upozorila je Abveršek.

Potporu u svojim nastojanjima dobila je i od Sindikata Preporod, PPDIV-a te Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi, čiji su predstavnici upozorili na negativnosti prakse kolektivnog pregovaranja.

‘Preporodu se to već događalo. I drugima se to događalo. Doista, već 10 godina postoji pregovaračko bezakonje koje se, kad stvar završi na sudu kao što smo i mi to učinili, pretvori u bezakonje sudbene vlasti’, poručio je Željko Stipić iz Sindikata Preporod.

Na kraju, čelnica Sindikata zdravstva i socijalne skrbi upozorila je i na moguće posljedice usvajanja kolektivnog ugovora bez sudjelovanja te sindikalne organizacije koja okuplja 20.000 zaposlenih u zdravstvenom sustavu.

‘Samo dijelu liječnika i medicinskih sestara plaća će od nove godine otići gore, no što će biti s ostalima? Nekome će ispuniti želje, no sustav bi se mogao urušiti. U sustav zdravstva, kao jedno od ključnih javnih dobara, konačno treba uvesti red i nitko me neće zaustaviti da govorim da je ono neuređena djelatnost. Prije nego što političari koji ne poštuju zakone razbucaju nas, razbucat ćemo mi njih’, najavila je Spomenka Abveršek.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još