Hrvatska POBJEDA STUDENATA

Na Filozofskom nema plaćanja školarina do izbora

Studentima koji na Filozofskom fakultetu u Zagrebu upisuju drugu ili treću godinu školarine se neće naplaćivati do parlamentarnih izbora, odlučeno je na izvanrednoj sjednici fakultetskog vijeća. O deblokadi referade studenti će odlučiti večeras

Vijeće Filozofskog fakulteta u Zagrebu prebacilo je lopticu na Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa i prepustilo im da pronađe novac za plaćanje školarina na višim godinama studija.

'Nakon rasprave sa studentima i članovima vijeća zaključujemo da Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa treba pronaći novac za plaćanje druge i treće godine do parlamentarnih izbora', izjavio je nakon četverosatne sjednice vijeća dekan Damir Boras uz napomenu da 'Ministarstvo treba omogućiti studentima da ne plaćaju školarine i zato ih do izbora fakultet neće naplaćivati'.

Dekan Boras je naveo i da se radi o pet milijuna kuna, neophodnih za podmirenje školarina, navodeći da su u raspravi o financiranju školstva iz ministarstva poručili da je novac osiguran. 'Pozivamo ih sada da to i pokažu', poručio je dekan Boras.

Izvanredna sjednica fakultetskog vijeća održana je na zahtjev studentskog plenuma i sindikata 'Akademska solidarnost'. Na dnevnom redu bila je tematska rasprava o zahtjevu studenata o ukidanju plaćanja participacija u školarinama i svih drugih oblika studentskog plaćanja.

Studenti su nakon sjednice vijeća poručili da će o deblokadi fakultetske referade, koja traje već tri tjedna, odlučiti na studentskom plenumu koji se održava večeras od 18.30 sati.

'Vremena je sve manje, a financijski udari na studente su sve veći. Nadamo se da će ministarstvo napokon početi djelovati u interesu građana, studenata i sveučilišta te izvršiti svoje obveze', poručili su studentski predstavnici.

U suprotnom, najavljuju, 'uprava i fakultetsko vijeće, ali i plenum, kao tijelo studentskog odlučivanja, znat će reagirati'.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još