Hrvatska I DALJE DJELOMIČAN BOJKOT

Umjetnu oplodnju i Ovršni zakon oporba ostavlja za novi saziv

  • Autor: Maja Šurina
  • 17.10.2011 13:53:03
  • 17.10.2011 11:57:42

Nakon što su prošli tjedan stranke Kukuriku koalicije odlučile bojkotirati Sabor, Šeksova isprika ponukala ih je da se ipak vrate na izglasavanje dviju odluka - one o privremenom financiranju i one o raspuštanju Sabora. Izglasavanje svih ostalih zakona u oporbi su odlučili ostaviti za sljedeći saziv

'Sabor ide prema svome kraju, prirodnom, biološkom i političkom, te se pretvorio u mjesto netolerancije i verbalnog nasilja, i to je loše. Zato smo prije nekoliko dana rekli da u tome nećemo više sudjelovati, osim u donošenju odluka za koje smatramo da su važne za državu. U ovom trenutku to je prije svega odluka o raspuštanju Sabora, a nakon toga i moguća odluka o privremenom financiranju', najavio je u subotu na predstavljanju Plana 21 u Karlovcu predsjednik SDP-a Zoran Milanović.

Tako je oporba barem malo popustila nakon drame koja se odigravala u Saboru prošlog tjedna, kada su stranke Kukuriku koalicije počele bojkot Sabora.

SDSS-ovac Milorad Pupovac pokušao je primiriti situaciju zatraživši sazivanje proširenog Predsjedništva Sabora, što je saborski šef Luka Bebić i prihvatio. Sjednica će biti održana u utorak u 10.30 i na njoj bi se trebao dogovoriti daljnji način rada u Saboru, no oporbeno mišljenje, čini se, bit će teško promijeniti.

Na raspravi o odluci o privremenom financiranju, odnosno o privremenom proračunu za prva tri mjeseca iduće godine, oporbenjaci će se pojaviti, iako, prema Ustavu, za izglasavanje te odluke vladajućima nije potrebna oporba. Međutim, vladajući su ih najviše kritizirali upravo zbog mogućeg izostanaka prilikom donošenja te odluke. 'Mislim da su to akti prilikom čijeg se donošenja šalje poruka što se i na koji način o nečemu misli', poručio je tada oporbi HSS-ovac Josip Friščić.

Međutim, Kukuriku koalicije neće biti u sabornici kada se bude glasalo o ostalim važnijim zakonima, poput Zakona o ništetnosti, za koji, kako je to kazao Milanović, smatraju da je 'besmislen i da nikoga neće zaštititi'. Lijeva strana sabornice bit će prazna i prilikom izglasavanja izmjena Zakona o medicinskoj oplodnji i izmjena Ovršnog zakona.

'To će biti zakoni koji će se izglasati u novom sazivu Sabora u prosincu', kazala nam je potpredsjednica SDP-a i SDP-ovog Kluba zastupnika Milanka Opačić.

Iako su na nedavnoj raspravi oporbenjaci načelno podržali izmjene Ovršnog zakona, prilikom izmjena Zakona o medicinskoj oplodnji najavili su da će biti suzdržani.

'Ne podržavamo taj zakon zbog toga što smatramo da svima koji to trebaju treba omogućiti zlatni standard, odnosno zamrzavanje zametaka. To je jedan od zakona koji će biti prvi na redu, doduše u izmijenjenom obliku, u novom sazivu Sabora', zaključila je Opačić.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još