VUKOVAR

Obilježena 20. obljetnica pogibije generala Blage Zadre

16.10.2011 u 16:43

Bionic
Reading

Komemorativnim skupom ispred spomen-poprsja Blage Zadre na Trpinjskoj cesti u vukovarskoj četvrti Borovu naselju, danas je obilježena 20. godišnjica pogibije general bojnika Blage Zadre (1944.-1991.).

'Blago Zadro istinski je heroj Vukovara i Domovinskog rata', rekao je na komemorativnom skupu potpredsjednik Vlade Petar Čobanković dodajući kako je Zadro bio 'običan čovjek, koji se ni po čemu nije izdvajao od drugih, ali se među prvima odazvao pozivu dr. Franje Tuđmana i postao jednim od najvećih junaka Domovinskog rata'.

Borković: Trežit ću odgovornost odgovornih

Posljednji zapovjednik obrane Vukovara i 204. vukovarske brigade Branko Borković izrazio je u Vukovaru čuđenje odnosom Ministarstva obrane i Hrvatske vojske prema obilježavanju 20. obljetnice pogibije generala Blage Zadre kojoj danas, suprotno tradiciji iz prošlih godina, nije bilo nazočno izaslanstvo Zapovjedno-stožerne škole HV-a 'Blago Zadro'.
'Smatrao sam da su te protokolarne stvari na državnoj razini riješene, ali očito nisu. Tražit ću od odgovornih odgovornost za ovakvo ponašanje prema osobama koje su ipak stvorile Hrvatsku vojsku i dale joj temelj', poručio je Borković. Ministar hrvatskih branitelja Tomislav Ivić nije želio komentirati izostanak izaslanstva Zapovjedno-stožerne škole 'Blago Zadro' rekavši tek kako za razlog treba pitati ministra obrane, a ne njega.

Čobanković se osvrnuo i na srbijanske optužnice, rekavši kako je 'minimum minimuma' koji mora biti ugrađen u izgradnju daljnje suradnje Hrvatske i Srbije da se Srbija odrekne prava da sudi za ono što se dogodilo na području Republike Hrvatske.

'Moramo čuvati uspomenu na Domovinski rat, na to najsvjetlije doba u cijeloj hrvatskoj povjesti. Hrvatska mladost mora znati da je ova zemlja rođena u krvi i da smo slobodu najskuplje platili', poručio je ministar hrvatskih branitelja Tomislav Ivić na skupu kojemu su nazočni bili i članovi obitelji Blage Zadre, njegovi suborci iz 204. vukovarske brigade, predvođeni posljednjim ratnim zapovjednikom Brankom Borkovićem, članovi izaslanstva općine Grude iz Zadrine rodne Hercegovine. Ove godine izostala je nazočnost članova Zapovjedno-stožerne škole HV-a 'Blago Zadro'.

Govorili su i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić i Tomislav Josić u ime Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata 'Trpinjska cesta' koja je, uz vukovarsko-srijemski HDZ, bila i organizator komemorativnog skupa. Josić je iskazao žaljenje što se, kako je rekao, na skupu okupio mali broj Vukovaraca, te ustvrdio kako bi se, da je živ, 'danas zacijelo i ime Blage Zadre našlo na nekoj od srbijanskih optužnica'.

Uoči komemorativnog skupa, brojna izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće na grobu generala Zadre na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru. U crkvi Gospe Fatimske u Borovu naselju služena je misa zadušnica.

General bojnik Blago Zadro poginuo je u obrani Vukovara, nedaleko od Trpinjske ceste u Borovu naselju 16. listopada 1991., gdje je bio zapovjednik obrane. Jedan je od osnivača vukovarskog HDZ-a. Činom general bojnika odlikovao ga je posmrtno pokojni hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i jedini je vukovarski branitelj s tako visokim vojnim činom.

Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su 1998. iz masovne grobnice na Novom groblju zajedno s 937 drugih žrtava srpske agresije na Vukovar, a pokopani su na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata uz posmrtne ostatke njegova sina Roberta, koji je 1992. poginuo na hercegovačkom ratištu.