OCCUPY ZAGREB

Po uzoru na Wall Street - okupacija Jelačić-placa

15.10.2011 u 20:55

Bionic
Reading

Nezadovoljstvo građana protiv financijskih elita i pohlepnih kapitalista s ulica svjetskih gradova prelilo se i na Hrvatsku, pa su večeras na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, ali i Rijeci, Puli i Splitu, održani prosvjedi inspirirani Okupacijom Wall Streeta. Izravnim glasovanjem prosvjednici su odlučili nastaviti izražavati nezadovoljstvo i za iduću subotu najavili okupaciju glavnog zagrebačkog trga

Uz poruku ‘Protiv kapitalizma - za direktnu demokraciju’, ispisanu na velikom transparentu, više od 5.000 Zagrepčana okupilo se na središnjem gradskom trgu i priključilo se prosvjednicima u još 950 gradova i 82 države.

Prosvjedu ‘15.O – pokret za globalnu promjenu’, usmjerenom protiv pohlepe multinacionalnih kompanija i financijskih institucija, ali i siromaštva i socijalne nejednakosti, uz građane, odazvali su se i hrvatski sindikati, udruge civilnog društva, nezaposleni, umirovljenici, studenti...

Zapravo, svi oni koji na neki način predstavljaju onih 99 posto osiromašenih, okupili su se pod motom ‘Budi ponosan građanin – zauzmi ulicu’ te se tako priključili globalnoj akciji suprotstavljanja preostalom postotku koji posjeduje sva bogatstva svijeta.

U jedan glas ponavljalo se ‘Ja sam čovjek i želim svoja prava’, ‘Ne želimo biti robovi’, te je s govornice podno spomenika banu Jelačiću poručeno da je prosvjednike na tom mjestu, ali i svim drugim gradovima od Novog Zelanda preko Europe do Amerike, okupila želja za stvaranjem pravednijeg svijeta.

‘Novac treba uzeti od onih koji ga imaju previše i dati tamo gdje ga ima premalo’, čulo se od nezaposlenih. Studenti su tražili besplatno školovanje, a ne zaduživanje. Većina je govornika ponavljala da su za direktnu demokraciju, a ne svođenje demokratskog procesa na zaokruživanje stranaka na izborima svake četiri godine.

Građani su, inače, dobili priliku izaći za govornicu i dati svoje prijedloge o tome kako vide izlaz iz situacije u kojoj se veći dio svijeta, pa i Hrvatska, nalazi. Uglavnom su se zalagali za izravno sudjelovanje građana u odlučivanju, onemogućavanju privatizacije javnih dobara bez referenduma, reformu mirovinskog i zdravstvenog sustava, besplatno obrazovanje, pa čak i nadzor građana nad referendumom o ulasku u EU.

‘Veliki su veliki zato što vi klečite. Ustanite!’ čulo se s govornice odakle su građani pozivani da putem plenuma donose sve odluke - kako one o nastavku rasprave, tako i neke konkretne inicijative koje su se mogle čuti. Primjerice, od sindikata je zatraženo da pokrenu generalni štrajk

Na kraju prosvjeda odlučeno je da se prosvjednici na Trgu bana Jelačića ponovno okupe iduće subote od 18 sati, nakon čega planiraju ‘okupirati trg’, odnosno ostati na njemu do daljnjeg i ispunjenja zahtjeva.