DRAMA U SABORU

Ima li izbora prije 4. prosinca?

12.10.2011 u 15:19

Bionic
Reading

Je li HDZ izgubio većinu Saboru nakon što je SDSS obznanio da neće glasati za Zakon o ništetnosti i mogu li izbori ipak biti prijevremeni? Mogu, ali hoće li – teško jer su se svi 'naštimali' na 4. prosinca

'Učinit ćemo sve da Sabor regularno završi i da se donesu zakoni koje treba donijeti. Zasad mogu reći da će SDSS glasati protiv Zakona o ništetnosti, tako smo odlučili nakon rasprave, a kako će glasovati o ostalim zakonima nismo raspravljali. Nadamo se da će Sabor prihvatiti zaključak saborskoga Odbora za ljudska prava i prava manjine, kojim se od Sabora traži da na plenarnoj sjednici raspravi problematiku biračkog prava manjina nakon odluke Ustavnog suda', potvrdio je tportalu SDSS-ov saborski zastupnik Milorad Pupovac. Upitan što će se dogoditi ako Sabor ne bude raspravljao o tom zaključku, Pupovac kaže da će 'imati raspravu unutar kluba i u koaliciji, a koje će biti posljedice toga sada ne može reći'.

Inače, upravo prilikom današnjega glasovanja Mandatno-imunitetnoga povjerenstva Sabora o skidanju imuniteta SDP-ovom Željku Jovanoviću, kojeg je HDZ tužio jer ih je nazvao 'zločinačkom organizacijom', da Josipoviću ostane imunitet, na kraju je presudio glas Ratka Gajice, člana SDSS-a, koji je bio protiv skidanja imuniteta premda je član parlamentarne većine.

Ako SDSS u potpunosti otkaže 'poslušnost' HDZ-u, na Markovom bi trgu 10 dana prije raspuštanja parlamenta mogla bi nastupiti prava drama; naime, oporba bi mogla zatražiti glasovanje o povjerenju i ako ga Vlada ne dobije, jer zbog SDSS-a ne bi uspjela dobiti potrebnu podršku 77 zastupnika, izbori bi mogli biti 15 dana ranije, piše Večernji list koji se pozabavio tim mogućim, premda vrlo malo vjerojatnim razvojem situacije.

Naime, osim SDSS-ovih, nedostajala bi im i ruka Biance Matković koja je tek rodila, a u Sabor zbog zdravstvenih razloga nije lako dolaziti ni zastupnicima Marku Turiću i Branku Vukeliću. Nezavisni zastupnik Ivo Sanader je u Remetincu, a tu su nezavisni Ivan Čehok i Zlatko Horvat, za koje je pitanje hoće li dolaziti u Sabor ili ne, što na kraju ispada devet ruku manje nego na početku mandata, odnosno, potpora od samo 74 zastupnika.

HDZ-u je i inače teško skupiti sve svoje ljude u Saboru, čak i kada za većinu zakonskih prijedloga na dnevnom redu treba tek obična većina, odnosno većina prisutnih zastupnika uz zadovoljava nje kvoruma, a neki se zakonski prijedlozi poput Zakona o pučkom pravobranitelju ipak neće moći izglasati, kao što je i nemoguće u ovakvoj situaciji očekivati da će biti izabrani članovi novog Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa.

Politologinja Mirjana Kasapović kazala je Večernjem listu da bi se ovakva situacija mogla iskoristiti za pomicanje datuma izbora na 15 dana ranije, jer smatra 'da bi oporba trebala tražiti glasovanje o povjerenju Vladi i, ako ga Vlada ne dobije, Sabor bi se mogao raspustiti ranije. Nije kasno jer je dragocjen svaki dan u kojem ova vlada ne bi bila na vlasti'.

'Time se ne bi mnogo dobilo. Možda bi se moglo ranije raspustiti Sabor i možda ranije održati izbori, ali oporba, uvjeren sam, to neće učiniti. Svi su se oni 'naštimali' na 4. prosinca, a i sve i da podnesu zahtjev za interpelaciju, pitanje je kada bi on točno došao na dnevni red', kazao je Večernjem listu politički analitičar Žarko Puhovski dodajući da bi time samo pokazali da se previše žure doći na vlast, što bi izazvalo više negativan nego pozitivan odjek kod građana.