ARHEOLOG ILEGALAC

U Savi pronašao predmete stare 3300 godina

12.10.2011 u 15:25

Bionic
Reading

Muškarac 'naoružan' detektorom za metal ilegalno je, u drvenom čamcu, prešao rijeku Savu. Na bosanskoj obali, pretražujući dno rijeke, pronašao je dva metalna predmeta koja mu je policija, koja ga je na povratku sačekala, odmah oduzela. Iako se u prvi mah mislilo da je riječ o komadu nožića i zarđalom vrhu stare metalne ograde, ekspertiza je pokazala da je riječ o vrijednom, 3300 godina starom bodežu i vrhu koplja

Muškarac je krajem rujna ilegalno čamcem prešao iz Hrvatske u BiH. Čim je krenuo u prekograničnu avanturu, zamijetila ga je policijska patrola. Nakon što je detektorom metala pronašao arheološke predmete, 49-godišnjak se prevezao čamcem u Hrvatsku, gdje su mu policajci pripremili dobrodošlicu. Sukladno zakonskim odredbama, privremeno su mu oduzeli detektor metala i dva pronađena predmeta koja su odmah poslana na ekspertizu.

Policiji je jučer dostavljeno stručno mišljenje iz Muzeja Brodskog Posavlja, a iz ekspertize je vidljivo da se radi o bodežu i vrhu koplja koji su stari oko 3300 godina te predstavljaju arheološko kulturno dobro. U suradnji s Državnim odvjetništvom, policija protiv 49-godišnjeg 'arheologa' podnosi kaznenu prijavu zbog izbjegavanja carinskog nadzora.