PROSVJED PRED MINISTARSTVOM ZNANOSTI

Studenti poručili 'Obećanje ludom Radovane'

12.10.2011 u 11:07

Bionic
Reading

Prosvjednom akcijom održanom ispred Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, koju su ironično nazvali 'Obećanje ludom Radovane', studenti Fakulteta političkih znanosti i njihove kolege s Filozofskog danas su još jednom od ministra Radovana Fuchsa zatražili da ispuni obećanje po kojemu je država trebala podmiriti troškove školarina svim studentima koji izvršavaju svoje obaveze

Ne odustajući od svojeg zahtjeva za uvođenjem potpuno javno financiranog visokog obrazovanja, 20-ak je studenata, iako ih je bilo najavljeno znatno više, pred Ministarstvom znanosti istaknulo i ploču s izjavom ministra Fuchsa iz ožujka prošle godine.

Podsjetili su da je tada izjavio da će 'svim redovitim studentima koji od iduće akademske godine upišu prvu godinu studija kako preddiplomskog, tako i diplomskog na nekom od javnih visokih učilišta u Hrvatskoj troškovi školarina u cjelini biti pokriveni iz državnog proračuna'.

'Jedini uvjet da svaki od tih studenata zadrži pravo besplatnog studiranja i na svim višim godinama bit će redovito ispunjavanje studijskih obaveza', poručio je tada ministar Fuchs, što su danas ponovili studenti pred Ministarstvom.

Preko razglasa pustili su i njegove izjave iz tog vremena, ali i podsjetili na obećanja premijerke Jadranke Kosor otprije dvije godine, kad je najavila 'besplatno školovanje za one studente koji ispunjavaju svoje obaveze'.

Ministarstvo znanosti odgovorilo je da i oni i studenti imaju isti cilj, ali različit put ostvarenja tog cilja - jedni prosvjedima traže besplatno studiranje, a drugi predlažu zakon kojim se po prvi put jasno definira besplatno studiranje.

Iz Ministarstva poručuju i da 'nije istina da besplatno studiranje nije osigurano novim zakonima', podsjećajući na članak koji ukazuje na 'ostvarivanje prava na financiranje cjelovitog iznosa troškova upisnine sredstvima državnog proračuna'. 'Upisninu ne plaćaju svi, kako prosvjednici tvrde, nego samo oni koji ne ispunjavaju obaveze', kažu u Ministarstvu.

U priopćenju za medije dostavljenom iz Ministarstva znanosti stoji i da 'nikome ne uskraćuju pravo na prosvjed, ali smatraju da su prosvjednici na krivoj adresi'.

Podsjetili su da je u novim zakonima osigurano besplatno studiranje za sve koji ispunjavaju svoje obaveze, no smatraju da je upravo nedonošenje Zakona o visokom obrazovanju razlog situaciji u kojoj su se našli studenti

'Zakon nije donesen i očito neće biti donesen u sadašnjem sazivu Sabora, jer je njegovo donošenje blokirala oporba preko saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu. Napuštanjem sjednice odbora oporba je opstruirala donošenje tog zakona, ne želeći da ostane zabilježeno da je u mandatu HDZ-a studentima omogućeno besplatno studiranje', odgovoreno je iz Ministarstva.

Bez obzira na uvjeravanja iz Ministarstva znanosti, studenti su za petak u podne najavili novi prosvjed pred zgradom Ministarstva u Donjim Sveticama.