STEZANJE REMENA

Bebić zabranio okrugli stol o korupciji zbog recesije

31.03.2009 u 09:03

Bionic
Reading

Iako bi 8. travnja u Rijeci trebao biti održan okrugli stol nacionalnog Antikorupcijskog vijeća, kojega vodi riječki SDP-ov zastupnik dr. Željko Jovanović, na temu korupcije u lokalnoj samoupravi, predsjednik Sabora Luka Bebić zabranio je održavanje sjednice ovoga tijela izvan Zagreba – zbog recesije

Kako bi pokazao da se na svim razinama štedi, šef Sabora je zabranio odlazak članova Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije u Rijeku, iako bi se skup trebao održati u suradnji s Transparancy Internationalom Hrvatska, GONG-om i Udrugom gradova, piše Novi list

– Odlučili smo okrugli stol održati izvan Sabora, u Rijeci, jer smo htjeli pokazati značaj lokalne samouprave u borbi sa korupcijom, a dodatni argument bio je i taj što je riječko Poglavarstvo jedno od rijetkih koje je ispoštovalo izmijenjeni Zakon o sprečavanju sukoba interesa, kaže Jovanović.

– No, na moje veliko iznenađenje, mogao bi reći da sam bio i šokiran, predsjednik Sabora zabranio je organizaciju okruglog stola, i time u praksi pokazao kakav je odnos prema Nacionalnom vijeću – deklarativna podrška, a u praksi opstrukcija.

Već viđeno, u svim dosadašnjim aktivnostima koje sam kao predsjednik inicirao, a koje su iskakale iz nekog standardnog okvira, svu energiju morao sam potrošiti na formalne prepreke HDZ-ovaca u Vijeću, a ne na sadržaj i kvalitetu, kaže šef Antikorupcijskog vijeća. Po njemu, najnovija zabrana pokazuje zašto Europska komisija Hrvatskoj zamjera neučinkovitost u borbi sa korupcijom.

– Obrazloženje zašto nemam dozvolu za organizaciju okruglog stola u Rijeci je »recesija«. Dakle, u uvjetima stezanja remena i recesiji u koju nas je uvela nesposobnost i nestručnost Sanaderove Vlade, predsjednik Sabora odlučuje štedjeti na borbi sa korupcijom koja je najsnažnija antirecesijska mjera, a potez predsjednika Sabora pokazuje da HDZ ne zna i neće uhvatiti se u koštac niti sa recesijom, niti sa korupcijom – kaže Željko Jovanović.