30 DOBROVOLJNIH ROČNICA

Samohrana majka ušla u vojsku da prehrani sina

31.03.2009 u 08:54

Bionic
Reading

Druga generacija dobrovoljnih ročnika započela je odsluženje vojnog roka u Požegi. Uz 220 muškaraca, vojnu uniformu odjenut će i 30 žena

Među njima je i dvadesettrogodišnja Ivanka Brtolović iz Vinkovaca. Ona je samohrana majka trogodišnjeg sina. U vojsku se prijavila jer nije mogla dobiti posao u struci. Sve ročnike očekuje sigurna plaća od 2.660 kuna, osnovno i dopunsko zdravstveno osiguranje te naknada za putne troškove dolaska i odlaska na služenje. Kaže kako joj je obitelj dala veliku podršku za odsluženje vojnog roka. Nada se jedino, kako će svakog vikenda moći otići u Vinkovce vidjeti sina.

Dvadesetdvogodišnja studentica prava Marica Drvenčić iz Osijeka, nije se prijavila zbog novca, već kako bi stekla iskustvo. 'Red, način rada i disciplina ono je zbog čega sam se odlučila na odsluženje vojnog roka. Želim uz ovaj posao nastaviti i studij jer mislim da mogu oboje', rekla je za Večernji list.

Najmlađa među njima, osamnaestogodišnja Dragana Osmokrović iz okolice Gospića za odsluženje dragovoljnog vojnog roka javila se još prošle godine kada je kretao prvi naraštaj. Tek sada je pozvana.

'Još od osnovne škole silno želim ići u vojsku i evo sada mi se taj san ostvario. Bilo mi se teško rastati od obitelji i društva jer nikada nisam ovako daleko odlazila – kaže Dragana te dodaje da nema nikakvog straha pa i ni od odlaska u misije UN-a u zemlje u kojima bjesni rat.