POŽAR LOKALIZIRAN

Vatrena fronta u Žrnovnici duga je četiri kilometra

10.10.2011 u 22:00

Bionic
Reading

Golemi požar koji je u noći s nedjelje na ponedjeljak izbio u blizini splitskog prigradskog naselja Žrnovnica tijekom prijepodneva stavljen je pod kontrolu, te je oko 19 sati i lokaliziran. Obiteljske kuće, kojima se vatra u jednom trenutku približila na tek desetak metara, uspješno su obranjene, kao i obližnja raketna baza u vlasništvu Hrvatske vojske

Stanovnicima Žrnovnice prethodna noć bila je besana, a na zvuk sirene za uzbunu gotovo svi su se uključili u gašenje. Premda situacija danas više nije toliko dramatična, vatrena fronta bila je dugačka čak četiri kilometra, pa se u borbi s njom nalazilo 150 vatrogasaca sa 25 vatrogasnih vozila. Nakon slabljenja bure u gašenje požara uključeni su kanaderi, a nešto iza 14 sati na požarište su upućena i četiri air tractora.

'Oni će retardantom zaokružiti rubove požara kako bismo pokušali spriječiti njegovo daljnje širenje', kazao nam je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Split Felicio Parčina. On je rekao da raketna baza HV-a ni u jednom trenutku nije bila ugrožena jer se radi o podzemlju, ukopana ispod brda Perun, no na nju se svejedno posebno pazilo jer se radi o vojnom objektu. Trenutno stanje požarišta je zadovoljavajuće, tvrdi Parčina.

Prema prvm informacijama izgorjelo je oko 150 hektara, mahom šume i makije, no vatra je progutala i dio maslinika. Uzrok ovog požara još uvijek službeno nije poznat.

Vatrogasci i dalje dežuraju na požarištu a sanacija terena je u tijeku.