PULJIĆ PROTIV EKRANA

'Danas je junak onaj tko prevari u braku, tko zavede'

08.10.2011 u 13:36

Bionic
Reading

'Danas se namaće da je junak onaj tko oskvrne brak, prevari u braku, zavede, to nam ekrani nameću i mi u to buljimo, gledamo cijele sate, čudimo se što mnogi ostaše neudani, neoženjeni', prozivao je kardinal Puljić

Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke danas je okupilo oko 10 tisuća vjernika i hodočasnika na tradicionalnom hodočašću Vrhbosanske i Banjalučke biskupije. Svečano euharistijsko slavlje u crkvi na otvorenom predvodio je nadbiskup Vrhbosanske nadbiskupije kardinal Vinko Puljić uz koncelebraciju biskupa Franje Komarice i brojnih svećenika.

Obraćajući se vjernicima, nadbiskup Vinko Puljić istaknuo je: 'Rekoše mi 'hoćeš li grmjeti i ovoga puta' – neću, došao sam propovijedati, ali ono što ne valja, ne smijem prešutjeti. Mi katolici stoljećima čuvamo naše korjenje u Crkvi, no često puta izblijedi. Negdje je nešto zakazalo, ne postoji ona obiteljska vjera. Nisu naši stari znali puno tumačiti kad su nas odgajali, ali su znali biti bogobojazni, mogao si u njihovim očima pročitati što je sveto, što je grijeh. Ne znači da oni nisu griješili, ali nisu grijeh branili, već grijeh nazivali grijehom.

Danas kao da ne smiješ govoriti što je zlo. Sve je manje obiteljske molitve. Vratimo Isusa u naše kuće, obitelji, da nam donese slogu, razumijevanje, ljubav, poštivanje, ako se budemo družili s Bogom u molitvi, zahvatit će nas njegova ljubav. Ljudi su shrvani, beznadni, prazni, trebaju otvoriti srce Božjoj ljubavi, to nam nedostaje.

Svjesni smo ovih vremena kada ni Dan Gospodnji nije svet, nedjelja. Nedjeljom se nije radilo, išlo se na misu, to više nije prepoznatljivo, zato smo došli moliti Gospu da umnoži nam vjeru da taj dan Gospodnji bude dan kada ćemo se s Bogom susresti, kada ćemo jedni druge susresti, kada će obitelj biti zajedno i doživjeti da smo istinski Božji, da taj dan bude svet, da to donesemo u svoju domovinu i u Europu', rekao je kardinal Puljić, osvrnuvši se i na sakrament braka.

'Danas se nameće da je junak onaj koji oskvrne brak, prevari u braku, zavede, to nam ekrani nameću i mi u to buljimo, gledamo cijele sate, čudimo se što mnogi ostaše neudani, neoženjeni. Želimo ponovno vratiti da onaj divni sakramenat ženidbe bude sveti brak, jer on čini gnijezdo iz kojeg niče budućnost.'

Kardinal Puljić govorio je i o slobodi: 'U Hrvatskoj se danas govori o nezavisnosti, sloboda je velika stvar, ali ako ćemo tu slobodu zloupotrijebiti pa samo slušati kako jedni druge napadaju, pa i nas jadne iz Bosne i Hercegovine u Saboru prozivaju, onda je to tužno.

Mi želimo slobodu gdje će istinski moći čovjek slobodu savjesti živjeti. Vjernicima je poručio: 'Nameće nam se da je važno trošiti, reklame govore moraš to kupiti, nije bitno imaš ili nemaš. Treba se vratiti skromnosti da ne trošimo više nego što imamo, potrebno je shvatiti da nas mentalitet trošenja ne smije zarobiti. Umnoži nam vjeru da se znamo othrvati tom javnom mnijenju i kao vjernici utkati u to javno mnijenje svoje svjedočanstvo i u škole i na ulici i u Saboru i na svakom drugom mjestu. Vratite se kući s obećanjem – neću da mi ovaj dan ode u prazno, želim svaki dan moliti, ako naša obitelj zaživi u molitvi, mijenjat će se ovaj svijet. Gospe, nauči nas živjeti po vjeri, svjedočiti po vjeri i braniti svoju vjeru', završio je propovijed kardinal Puljić.