MINISTAR ČUVA NEZAKONITOG REKTORA

Nevjerojatni Fuchs: Senat je jači od suda!

07.10.2011 u 14:08

Bionic
Reading

Usred najvećeg skandala u povijesti Splitskog sveučilišta, nakon odluke Upravnog suda da se rektor Ivan Pavić nezakonito kandidirao za svoj treći mandat, ministar znanosti Radovan Fuchs pojavio se u gradu - no ne kako bi barem kazao svoje mišljenje o nevjerojatnom ignoriranju ove sudske odluke, nego kako bi svečano otvorio dograđenu osnovnu školu u četvrti Sućidar

Pitanja o nezakonitom rektoru drugog po veličini sveučilišta u državi ministra su silno živcirala, pogotovo nakon što je sat i pol vremena slušao dječje pjesmice i recitacije, primao zahvalnice i slušao svećenički blagoslov

šest novih učionica.

'Zašto ne reagirate na skandal?' pitali smo ministra, a on je izrecitirao svoju klasičnu tiradu o autonomiji sveučilišta, pa čak dometnuo da bi situacija bila drukčija da su usvojeni njegovi prijedlozi novih zakona o visokom školstvu. Njegovo ministarstvo je, doduše, i po sadašnjim zakonima dužno nadzirati zakonitost rada svih visokoškolskih ustanova, no Fuchs očito to shvaća vrlo površno. Kada je trebalo dati mišljenje o mogućnosti da se Pavić kandidira treći put - Ministarstvo je reagiralo, a kada je Upravni sud presudio da se radi o nezakonitom potezu - ministar se poziva na autonomiju sveučilišta. Dapače, po njegovoj izjavi očito je da smatra da je Senat viša instanca od suda!

'Presuda Upravnog suda donesena je protiv liste kandidata za rektora, a ne zbog samog čina izbora', kazao nam je Fuchs. Dakle, i on se priklonio skandaloznom tumačenju prorektora Sveučilišta u Splitu Dragana Bolanče, koji je ustvrdio da se Pavić nije smio kandidirati za rektora - no da je svejedno smio biti izabran!

Podsjetimo, na prošlogodišnjim izborima Ivan Pavić kandidirao se za svoj treći mandat, premda je po svim zakonima o visokom školstvu to nemoguće. Njegov zamjenik tada je donio tumačenje da se zbog izmjena zakona Pavić u stvari kandidira za svoj drugi mandat - kao da su od 2002. do 2006. godine Sveučilište u Splitu vodili duhovi.

Njegov protukandidat prof. Željko Domazet promptno je poslao tužbu Upravnom sudu, koji je nakon godine i pol dana donio presudu i potvrdio sumnje, no rektor i njegovi suradnici i dalje odbijaju odstupiti i pronalaze sve bizarnije pravne vratolomije kako bi zadržali svoje funkcije.

Sam prof. Domazet u petak se obratio novinarima i pojasnio svoje motive - nije mu, kaže, uopće stalo do rektorske funkcije, koliko do poštivanja zakona i morala. 'Ovdje se ne radi o osobnim motivima, stvar je u principu. Ako se zakoni i moral ne poštuju na jednom sveučilištu u kojemu sjede ministri, akademici i ugledni profesori, gdje će se poštivati?' zapitao se Domazet.

'Nisam bio rektor svojih 57 godina i ništa mi ne znači ako se to ne dogodi ni u idućih 57, ali tužno je ako se samo profesor Željko Domazet mora brinuti da se poštuje zakon i pravomoćne sudske odluke', kazao je ovaj profesor s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje. Pojasnio je da je odlukom Upravnog suda predmet izbora rektora vraćen u fazu utvrđivanja kandidata te da je sasvim očito da je trebalo ići na nove izbore.

'No, oni su očito bili spremni i na imenovanje profesora Pavića za vršitelja dužnosti, ili čak na sistem 'Putin - Medvedev'. Nevjerojatno je da mene optužuju da sam 'preambiciozan', a oni su očito ti koji žele imati doživotne mandate', kazao je Domazet.

Ministrovu izjavu o autonomiji sveučilišta prokomentirao je riječima: 'Onda bi se na sveučilištima komotno mogli i prodavati ispiti ili droga, a Ministarstvo ne bi smjelo reagirati'.

Inače, zbog nevjerojatnog ponašanja Senata splitskog Sveučilišta u pitanje su došle i sve odluke koje je rektor Ivan Pavić potpisao od svibnja prošle godine, no ne postoji pravni lijek protiv uzurpiranja vlasti i nepoštivanja odluka osim podizanja kaznene prijave. Domazet je najavio da će, iako ga cijela situacija zamara i pomalo ga prolazi volja za borbu, svejedno vrlo ozbiljno razmisliti o tom potezu.