ODBIJENICA IZ IZBORNOG POVJERENSTVA

Naziv 'Kukuriku koalicija' nije u skladu sa zakonom

07.10.2011 u 09:09

Bionic
Reading

Državno izborno povjerenstvo odbilo je mogućnost da koalicijska lista četiri oporbene stranke – SDP-a, HNS-a, IDS-a i HSU-u na parlamentarnim izborima nastupi pod nazivom 'Kukuriku koalicija'. Objasnili su kako davanje takvog naziva koalicijskoj listi nije predviđeno Zakonom o izborima

SDP je prije 10-ak dana, u svoje i ime političkih partnera čiji je član, od DIP-u zatražio mišljenje o tome može li naziv koalicije stranaka kojoj su na čelu glasiti: 'Kukuriku koalicija: SDP, HNS, IDS, HSU', no ubrzo su dobili 'odbijenicu'

Pozivajući se na Zakon o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, iz DIP-a su im objasnili kako je 'naziv liste puni naziv političke stranke, odnosno političkih stranaka ili stranačke koalicije, koja je, odnosno koje su listu predložile, te da se, ako političke stranke koriste skraćeni naziv stranke, odnosno stranaka ili stranačke koalicije, u nazivu mogu koristiti skraćenice'.

'Kandidacijska lista u svom nazivu sadrži naziv koalicije 'Kukuriku koalicija' koji nije predviđen Zakonom o izborima. Naime, riječ je o nazivu koji ne predstavlja puni naziv političkih stranaka, niti skraćenicu tog naziva u smislu naznačene zakonske odredbe', objasnili su predstavnicima Kukuriku koalicije iz DIP-a.

Naveli su i kako 'skraćeni naziv političkih stranaka može proizaći samo iz njihovih punih, odnosno skraćenih naziva, kako su upisani u Registar političkih stranaka' te su podsjetili kako su DIP, baš kao i Ustavni sud RH, već donosili slične odluke kad su nazivi koalicijskih lista u pitanju.

'Mogućnost naziva 'Kukuriku koalicija' postojala bi jedino u situaciji da je koalicija političkih stranaka pod tim nazivom upisana u Registru političkih stranaka pri Ministarstvu uprave', zaključno je poručeno 'kukurikavcima' iz DIP-a. Uputili su ih i da se za mišljenje obrate Ministarstvu uprave.

Iako su se dugo premišljali kako će se zvati u predizbornoj kampanji – lijeva ili kastavska koalicija, odnosno Savez za promjene, četiri su oporbene stranke na nedavnom predstavljanju svog 'Plana 21' najavile kako će na izbore ići pod nazivom 'Kukuriku koalicija'.

Očito će SDP, HNS, IDS i HSU morati potražiti novog kuma za svoj politički savez i zahvaliti se onima koji su ih tako krstili – novinarima Ivici Đikiću i Branku Mijiću