NAPAD NA GEJ OSOBE

Skandaloznim izjavama ministar krši zakon koji je sam donio

06.10.2011 u 15:49

Bionic
Reading

Centar za LGBT ravnopravnost s velikom zabrinutošću promatra početak kampanje za nadolazeće izbore jer već u prvim danima kampanje postaje jasno da su političke stranke odlučile koristiti raspravu o pravima LGBT osoba za svoje pozicioniranje na političkoj skali 'lijevo – desno'. Štoviše, nastup potpredsjednika Vlade Milinovića na skupu HDZ-a u Gospiću obilježio je homofobni govor i vrijeđanje gej i lezbijskih parova

'Povreda ljudskih prava ne smije biti ničija politička platforma!', rezolutni su u Centru LGBT osoba za ravnopravnost te kažu kako je izgradnja političkih platformi na povredama ljudskih prava neprihvatljivo ponašanje političara/ki u Republici Hrvatskoj. Također je neprihvatljivo da se o ljudskim pravima lezbijki, gejeva, biseksualnih i transrodnih osoba govori iz pozicije političkog oportunizma – kalkulirajući s ljudskim pravima kako bi se pridobilo što više glasova.

Podsjećaju političare i političarke da je u RH na snazi Zakon o suzbijanju diskriminacije koji su gotovo jednoglasno usvojili u Hrvatskom saboru te da taj zakon zabranjuje vrijeđanje, uznemiravanje i poticanje na diskriminaciju po osnovi spolne orijentacije, rodnog identiteta i rodnog izražavanja. Zahtijevaju da političari/ke poštuju zakone koje su usvojili.

Centar za LGBT ravnopravnost sustavno će, kažu, promatrati na koji način političke stranke govore o LGBT populaciji te će koristiti sva zakonska sredstva kako bi se suzbila homofobija u predizbornoj kampanji.

Ukoliko političke stranke žele ravnopravnost svih građana/ki u ovoj zemlji, uključujući i LGBT osobe, onda umjesto homofobije i transfobije od njih očekuju da:

* ukinu diskriminaciju gej i lezbijskih parova u odnosu na heteroseksualne parove,
* ukinu diskriminaciju transrodnih osoba u RH,
* prepoznaju pogubnost homofobije i transfobije i u svoje programe uvrste jasne planove kako će suzbijati iste,
* se zalažu za sustavnu edukaciju mladih u školama o LGBT pravima.