BLOKADA PRERASTA U PROSVJED?

'Studenti ne smiju biti taoci nesposobnog ministarstva'

06.10.2011 u 12:50

Bionic
Reading

Studenti koji od početka tjedna blokiraju referadu Filozofskog fakulteta u Zagrebu dali su punu potporu prosvjedima koji su za 15. listopada najavljeni širom svijeta, pa tako i u Hrvatskoj. Sa studentskog plenuma je, uz poruku 'za bolje društvo se nitko neće izboriti ako se sami za njega ne izborimo', najavljeno i moguće sudjelovanje u tim prosvjedima

Niti četvrtog dana blokade studentske službe na Filozofskom fakultetu u Zagrebu nema naznaka da bi studenti mogli odustati od tog oblika borbe za besplatno studiranje, pa su najavili i moguće sudjelovanje u prosvjedima koji će biti održani 15. listopada

'Opći ciljevi tih demonstracija su prosvjed protiv trenutnog ekonomsko-političkog sustava u svijetu koji u trenutku krize prebacuje troškove na obične ljude, a koji za nju nisu ni najmanje krivi. U trenutku kad je referada Filozofskog fakulteta blokirana u nastavku dugogodišnje borbe za javno financiranje i svima dostupno obrazovanje, nikome to nije jasnije nego nama samima', poručili su ogorčeni studenti dajući potporu prosvjedima 15. listopada.

Na medijskoj konferenciji osvrnuli su se i na izjave dekana Filozofskog fakulteta Damira Borasa, za kojeg su ustvrdili da je 'u nekoliko navrata prao ruke od navoda studenata da su bili neobaviješteni o plaćanju studija'.

Tek ovog utorka na web stranici Fakulteta objavljen je popis studenata koji plaćaju upis ili ne, pa smo slobodni zaključiti da je dekan sam pobio svoje tvrdnje o obaviještenosti studenata. Popis je, dakle, objavio tek drugi dan blokade referade i tjedan dana nakon pismenog zahtjeva studentskih delegata', podsjetili su studenti.

Nije bio pošteđen ni ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs, odnosno prijedlozi tzv. Fuchsovih zakona. Studenti tvrde da će ti zakonski prijedlozi 'školarine samo preimenovati u upisnine, trogodišnji proračun Sveučilišta prepuštaju pregovaračkim sposobnostima njihovih čelnika, a ukoliko dodijeljeni novac ne bude dovoljan za potrebe fakulteta, potiče ih se na traženje novca iz drugih izvora'.

'Sve to upućuje na komercijalizaciju djelovanja fakulteta ili daljnje naplaćivanje od studenata. Time je jasno da, ukoliko Vlada i Ministarstvo nisu spremni financirati fakultete u potrebnoj mjeri, oni će naplaćivati participacije od studenata - u sklopu Fuchsovih zakona ili bez njih', upozoravaju studenti Filozofskog fakulteta.

Još su napomenuli da je 'studentska populacija zarobljena između slabe likvidnosti sastavnica Sveučilišta i posvemašnje nezainteresiranosti MZOŠ-a da se suoči s ključnim problemima u visokom obrazovanju'.

'Posve je neprihvatljivo da studenti i njihove obitelji budu taoci nesposobnosti ili političke malevolentnosti Ministarstva i uprava pojedinih fakulteta', zaključuju studenti.

Blokada referade nastavlja se do daljnjeg, a o njezinom nastavku ili eventualnom obustavljanju odlučuje se na sjednicama studentskog plenuma koji se svakodnevno održava u popodnevnim satima.