NE SVIĐA IM SE, ALI...

SDP još ne zna hoće li glasati za 'zakon o zaštiti Šeksa'

06.10.2011 u 11:22

Bionic
Reading

Kukuriku koaliciji često se zamjera da nema hrabrosti zauzeti jasan stav u nekim važnim pitanjima, ali i da stranke ne dijele zajednička mišljenja. Jedan je od primjera Vladin prijedlog Zakona o ništetnosti pravnih akata Republike Srbije. HNS je jasan u ocjeni da je taj zakon štetan i da za njega neće glasovati, no SDP još razmišlja

Dvije najveće stranke Kukuriku koalicije ne razlikuju se u argumentaciji svoga mišljenja o prijedlogu Zakona o ništetnosti pravnih akata nekadašnje SFRJ i Republike Srbije, ali na konkretno pitanje hoće li taj zakon podržati u Saboru odgovaraju različito: HNS-ova Vesna Pusić kaže da ga neće podržati, a SDP-ova Ingrid Antičević Marinović kaže da će 'to tek vidjeti'.

Stjepan Mesić protiv vladinog zakona

Građanski odbor za ljudska prava, Documenta i Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, protive se vladinom prijedlogu zakona i to iz tri razloga:

1. Zakon ugrožava suradnju, a da bi suđenja za počinjene ratne zločine bila uspješna, nužna je suradnja između pravosuđa Hrvatske, Srbije, Crne Gore i BiH.
2. Optužnice koje stižu iz Beograda uistinu mogu biti loše zasnovane. Najbolji način da se osnovanost optužnica ustanovi jest da te optužnice budu što prije preuzete od hrvatskog pravosuđa, savjesno pregledane i da ih onda DORH odbaci s pravno utemeljenim obrazloženjem ili - ako se ustanovi da su se zločini dogodili - podigne optužnicu protiv odgovornih na koje istraga, provedena u Hrvatskoj, ukaže.
3. Umjesto predlaganja ovakvog zakona hrvatska bi Vlada trebala postupiti upravo suprotno. Trebala bi dogovorom pospješiti slanje svih postojećih optužnica, kako bi bili procesuirani odgovorni za zločine i time skinuta prijetnja s kojom su suočeni oni hrvatski građani koji su se nepravedno našli na takvim optužnicama.

Stav potpisuju Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike, Tomislav Jakić, savjetnik bivšeg predsjednika Republike, Čedo Prodanović, odvjetnik i Rajko Grlić, filmski redatelj.

Nakon podizanja optužnica u Srbiji protiv 44 hrvatskih državljana, među kojima su uglavnom branitelji i Vladimir Šeks, Branimir Glavaš, Mladen Markač i Ivan Vekić, Vlada je odlučila uzvratiti zakonom koji poništava sve pravne akte Republike Srbije.

Na štetnost donošenja takvog zakon upozorila je Europska komisija, ali i Državno odvjetništvo koje već ima dogovor sa srpskim tužilaštvom u rješavanju tih pitanja. Osim toga, i predsjednik Ivo Josipović apelirao je da se ne donese takav zakon.

'Taj je zakon potpuno besmislen! Mogu se proglasiti ništetnima pravni akti bivših formacija kao što je JNA ili SFRJ, ali se ne mogu poništiti pravni akti današnje Republike Srbije. Taj bi zakon bio beznačajan, jer se ne može primijeniti na temelju međunarodnog prava', rekla je Pusić i objasnila da će se, u slučaju donošenja zakona, dogoditi to da ćemo gomilati neriješene slučajeve ratnih zločina, a mnogi hrvatski građani neće moći, bez straha od uhićenja, prelaziti granice.

'S obzirom na to da europske institucije i DORH imaju ozbiljne primjedbe, ne znam hoće li taj zakon uopće doći na raspravu', rekla je Pusić i naglasila da je taj zakon samo sredstvo da se predizborna kampanja preseli u saborske klupe.

Ipak, rasprava o Zakonu o ništetnosti u Saboru zakazana je za danas u 15 sati, a glasovanje o njemu trebalo bi biti sutra. Hoće li za donošenje zakona biti dovoljna, kako je rekao Vladimir Šeks - obična većina (polovica od prisutnih zastupnika) ili, kako je rekao SDP-ovac Josip Leko - kvalificirana većina (polovica svih zastupnika, odnosno 77 ruku) - to još nije jasno.

SDP-ova Ingrid Antičević Marinović još ne zna hoće li sutra glasovati za ili protiv zakona, očito jer se u stranci još nisu dogovorili: 'Treba vidjeti o čemu se radi u sadržaju zakona. Takav prijedlog nikome ne koristi, a praktički se šteti i pojedincu i državi. Mi imamo zakon o pružanju pomoći u kaznenim stvarima koji omogućava da se nekim pravnim zahtjevima druge zemlje ne udovolji i on je sasvim dovoljan. Ne znam čemu sad ovaj zakon služi, ne bih spekulirala da je u predizborne svrhe, ali HDZ nastavlja podcjenjivati građane nastavljajući se identificirati s državom.'

Dakle, mišljenje Antičević Marinović vrlo je slično mišljenju Pusićeve, pa čak i dodatno naglašava da se ovim zakonom nepotrebno pokazuju mišići, ali se ne želi jasno odrediti i reći hoće li sutra glasati za ili protiv zakona.

Kako je rekao politolog Jaroslav Pecnik, SDP bi mogao takvim nejasnim stavom izgubiti više glasača, nego jasnim stavom koji će zasigurno neke birače otjerati, ali će neke i privući.