POLA MILIJUNA KUNA ZA NO HRT-A

Luks je tražila povlastice kakve nisu uobičajene u svijetu

05.10.2011 u 15:09

Bionic
Reading

Plan troškova Nadzornog odbora HRT-a za 2012. godinu, što ga je predsjednica NO-a Silvija Luks uputila nadležnim službama i prema upravi kuće na odobravanje, u kojem je zatraženo da se za pet članova odobri trošak od pola milijuna kuna, kroz devet stavki, o čemu smo pisali jučer, naišao je negativan prijam u javnosti i još jednom podsjetio na privilegije koje su pojedinci godinama naučili koristiti

Priopćenje Silvije Luks

Nakon što je tportal.hr jučer objavioprijedlog plana troškova NO-a HRT-a za 2012. godinu koji je Silvija Luks poslala nadležnim službama na Prisavlju na redakcije medijskih kućastiglo je, tim povodom, priopćenje kojeg potpisuje predsjednica NO-a.
'U internoj komunikaciji između uprave, nadzornog odbora istručnih službi HRT-a došlo je do razmjene prijedloga mogućih troškova usljedećoj godini. Nikakva odluka nije donesena niti je upravapredložila nadzornom odboru plan i visinu troškova. Troškovi će bitiplanirani sukladno zakonskim odredbama. Nadzorni odbor i uprava HRT-asuglasili su se da će se tijekom uvođenja novih poslovnih sustavaposebna pažnja posvetiti sustavu zaštite informacija i internihkomunikacija'.'
Dodajmo ovdje da tportal.hr nije ni naveo da je odluka otome donesena, kako insinuira Luks, već smo naveli da je riječ oplaniranim troškovima koje je ona dostavila nadležnim službama.

'Nagrađivanje i naknade koje primaju članovi NO-a u privatnim i tvrtkama u vlasništvu države valja razlučiti. Može se očekivati da ona ne mogu biti na jednakoj razini, kao ni eventualni bonusi ili kakve druge povlastice', kazao je predsjednik Skupštine Hrvatske udruga certificiranih članova nadzornih i upravnih odbora (HUCNO) Drenislav Žekić.

O praksi angažmana vanjskih stručnjaka za potrebe NO-a Žekić kaže da se oni u pravilu angažiraju kada se iskoriste svi stručni resursi unutar pojedine tvrtke, a za zahtjev koji je upravi HRT-a priložila Luks kaže da nije uobičajen.

'Tvrtke u vlasništvu države dužne su članovima NO-a, uz pripadajuću naknadu, pokriti troškove prijevoza ukoliko na sjednice putuju iz mjesta u kojem nije sjedište tvrtke, topli obrok ako sjednice traju dulje i eventualno kavu ili kakvo osvježavajuće piće.

Osiguravanje troškova reprezentacije članovima NO-a i njihovim vanjskim suradnicima nije u duhu dobre prakse kod nas, a pogotovo ne u svijetu.

Što se tiče angažmana vanjskih stručnjaka, oni se u pravilu koriste samo ako je riječ o ekspertima čiji je angažman krajnje nužan ili ako stručnjaka tog tipa nema unutar kuće', istaknuo je Žekić.

Sve do dolaska krize, odnosno priznanja vladajuće garniture da je ona ipak stigla, u Hrvatskoj su članovi NO-a i upravnih vijeća, njih oko 1.500, naknadu za rad primali ovisno od tvrtke do tvrtke. Doznalo se tako da su najizdašniji bili u JANAF-u koji su izdvajali 8.300 kuna, u Croatia Airlinesu ona je bila oko sedam tisuća, u Autocesti Rijeka – Zagreb5.200 kuna…

S početkom travnja 2009. godine donesena je odluka da maksimalni iznos naknade za članove NO-a može biti dvije tisuće kuna mjesečno što vrijedi i za HRT.

Oni koji su ostali van dometa ove odluke su trgovačka društva kojima su osnivači gradovi, pa je tako, primjerice, u NO-u Zagrebačkog holdinga, tvrtki koja zapošljava nešto manje od 13 tisuća, pojedinačna mjesečna naknada za pet članova 3.180 kuna neto.

'Kada se smanjivala plaća za članove uprave za deset posto, za isti postotak snižena je i naknada koju primaju članovi NO-a. Nije isključeno da će se naknada u budućnosti opet sniziti', zaključio je glasnogovornik ZGH Dušan Viro.