SRB O OPTUŽNICAMA IZ SRBIJE

'Ministar Bošnjaković mora podnijeti ostavku'

05.10.2011 u 12:07

Bionic
Reading

Čelnik Hrvatske stranke prava Daniel Srb traži formiranje Saborskog istražnog povjerenstva koje bi utvrdilo što se točno dogodilo s optužnicama iz Beograda, postoji li manjkavost u sustavu informiranja najviših državnih dužnosnika, ali i koje će postaviti pitanje odgovornosti za trenutnu politiku prema cijelom tom slučaju

'O cijeloj proceduri oko optužnica iz Beograda upozoravam javnost od početka siječnja prošle godine jer ove optužnice nisu ništa novo, one postoje već poduže vrijeme. 1. siječnja prošle godine stupio je u Republici Srbiji poseban zakon koji njihovim pravosudnim tijelima omogućuje provođenje procesa na području cijele bivše Jugoslavije. Hrvatska na to nije reagirala, a ni hrvatska diplomacija na to nije reagirala', ustvrdio je danas na konferenciji za novinare u Saboru Daniel Srb.

Nakon toga došlo je do uhićenja Veljka Marića, pa do potpisivanja sporazuma između hrvatskog ministra Ivana Šimonovića i bosanskohercegovačkih i srbijanskih ministara pravosuđa o međusobnim uhićenjima i izručenjima traženih osoba, nastavlja Srb.

'Zatim je došlo do tragedije Tihomira Purde, potom bosanskog generala Jovana Divjaka, sve po istim optužnicama, pa do novog sporazuma između hrvatskog ministra pravosuđa Bošnjakovića i srbijanske ministrice Snježane Malović o reduciranju broja traženih osoba po tim optužnicama. Dakle, tada su svi znali sve', tvrdi Srb te upozorava da je najveća greška napravljena kada je Hrvatska dopustila ispitivanje vukovarske heroine Vesne Bosanac po srbijanskim istražnim tijelima u Republici Hrvatskoj.

'Budući da je takva ispitivanja morala voditi koordinacija više ministarstava, evidentno je da su u tim procesima sudjelovali predstavnici više državnih tijela, to znači, svi su bili informirani o svemu. Tu je i drugi problem što hrvatska Vlada nema hrabrosti pokušati diplomatskim putem riješiti problem tih optužnica i kroz bilateralne odnose uskratiti pravo Srbiji nadležnost za bilo kakve događaje koji su se dogodili na hrvatskom tlu', smatra Srb koji za jučerašnji akt prozivanja ministra Bošnjakovića tvrdi da je indiciran osobnim položajem, ali i predstojećim parlamentarnim izborima.

'Sigurno je da težina ovakvog događaja traži ostavku ili razrješenje ministra pravosuđa, ali traži i preispitivanje odgovornosti drugih državnih tijela i dužnosnika za cijeli postupak s optužnicama koje su iz Beograda dolazile i koje postoje, uključujući i politiku ministarstva vanjskih poslova', zaključio je Daniel Srb.