DEKAN FILOZOFSKOG FAKULTETA

'Moramo uzimati studentima kad Vlada slabo ulaže u školstvo'

04.10.2011 u 19:46

Bionic
Reading

Dekan Filozofskog fakulteta u Zagrebu Damir Boras, gostujući u 'Dnevniku' HTV-a, objasnio je da nije moguće dozvoliti besplatan upis na drugu godinu studija jer bi u tom slučaju fakultet 'ušao u nelikvidnost'. Osim toga, podsjeća da Ministarstvo nikada nije niti obećalo da će plaćati školarine za studente na drugoj i višim godinama

'Kada ne bismo naplaćivali školarine, ušli bismo u nelikvidnost i nestabilno poslovanje, a to si ne možemo priuštiti', rekao je dekan Damir Boras i podsjetio da su studenti studije upisivali prema jasnim pravilima te da Ministarstvo obrazovanja nikad nije obećalo participirati u troškovima studija za drugu godinu.

Podsjetimo, u jesen prošle godine studenti su upisivali fakultete bez plaćanja, a drugu godinu studija ipak moraju plaćati bez obzira na uspjeh. Na Filozofskom fakultetu školarina je 6.000 kuna, a Boras kaže da će izići u susret onima kojima je lakše platiti školarinu u dvije rate.

'Mi smo svjesni socijalnih problema i u vrlo smo neugodnoj situaciji, ali moram reći da Vlada u proračunu izdvaja manje od jedan posto za financiranje školstva i znanosti', upozorio je Boras i tako nametnuo jednu od najvažnijih tema za predizbornu kampanju.