AFERA HYPO

Sanader će se pojaviti na sudu za desetak dana

04.10.2011 u 18:04

Bionic
Reading

Pripremno ročište za suđenje Ivi Sanaderu u slučaju navodnog uzimanja provizije od Hypo banke održat će se 14. listopada, a početak suđenja može se očekivati krajem listopada ili početkom studenoga, objavljeno je danas na internetskim stranicama zagrebačkoga Županijskog suda

Pripremno ročište i samo suđenje vodit će sudac Ivan Turudić, koji je preuzeo predmet pošto je optužno vijeće prošlog tjedna potvrdilo prvu optužnicu protiv Sanadera kojom ga USKOK tereti za ratno profiterstvo, to jest da je kao zamjenik ministra vanjskih poslova uzeo 3,6 milijuna kuna provizije od zajma koji je austrijska Hypo banka sredinom 90-ih odobrila Hrvatskoj.

Očekuje se da će se na pripremnom ročištu odrediti datum početka suđenja te dokazi i svjedoci koje će se ispitati na glavnoj raspravi.

Pripremno ročište bit će zatvoreno za javnost, kao što je bila i sjednica optužnog vijeća na kojoj je potvrđena optužnica. Na ročištu sudac može, uz suglasnost stranaka, ukinuti istražni zatvor ili ga zamijeniti blažom mjerom i protiv takve odluke žalba nije dopuštena.

Na upit hoće li obrana zatražiti da se Sanadera pusti iz zatvora uz višemilijunsku jamčevinu, kao što nagađaju mediji, jedan od njegovih branitelja Goran Suić odgovorio je kako obrana u ovom trenutku uopće ne razmatra pitanje jamstva. 'Čekamo 18. listopada, kada našem branjeniku ističe istražni zatvor i kada će se održati ročište o tom pitanju. Ovisno o sudskoj odluci, poduzet ćemo daljnje korake', rekao je Suić za Hinu.

Na pripremnom ročištu pred sucem Turudićem Sanader će se očitovati o optužnici, a njegovi branitelji i USKOK mogu predložiti nove dokaze ako su za te dokaze doznali nakon potvrđivanja optužnice.

Sudac će ih pozvati i da objasne dokaze koje namjeravaju izvesti na suđenju, ali će ih pritom upozoriti da se neće izvoditi dokazi za koje su znali, ali ih, bez opravdanog razloga, na pripremnom ročištu nisu predložili.

Ivan Turudić (desno) predsjednik je uskočkih sudaca, a do sada je presudio Damiru Polančecu u slučaju Borovo i bivšem veleposlaniku UN-u Nevenu Jurici

Prije završetka pripremnog ročišta sudac će odrediti vrijeme i mjesto rasprave, koji će se svjedoci i vještaci pozvati na raspravu te pribavljanje drugih dokaza. Iznimno, ako postoje posebne prepreke, sudac može odgoditi određivanje rasprave do mjesec dana i o tome obavijestiti predsjednika suda.

Bivši premijer Ivo Sanader prošlog je tjedna pred tim vijećem 's gnušanjem' odbacio USKOK-ovu optužbu da je ratni profiter, rekavši da se u vrijeme navodnog uzimanja provizije krajem 1994. i početkom 1995. borio za Hrvatsku. Rekao je i da je imao čin pukovnika.

USKOK ga tereti da je kao zamjenik tadašnjeg ministra vanjskih poslova Mate Granića primio 3,6 milijuna kuna provizije od zajma koji je austrijska Hypo banka sredinom 90-ih odobrila Hrvatskoj. Prva optužnica protiv Sanadera ujedno je i prva u kojoj se nedjelo zloporabe položaja i ovlasti povezuje sa Zakonom o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva pretvorbe i privatizacije, što je kao pravno načelo godinu prije uneseno i u Ustav.