PILOT PROJEKT U ZAGREBU

Smeće poskuljuje duplo ako se krene prikupljati odvojeno

04.10.2011 u 15:10

Bionic
Reading

Predstavljajući pilot projekt odvojenog skupljanja iskoristivog otpada koji se od početka ožujka provodi u nekim dijelovima Zagreba, voditelj Čistoće podružnice Zagrebačkog Holdinga, Branimir Valašek istaknuo je kako je odaziv građana jako dobar i izrazio zadovoljstvo provođenjem projekta koji planiraju proširiti i na cijeli grad Zagreb

'Pilot projekt će trajati godinu dana, a nakon toga će se napraviti kompletne analize troškova i mogućnosti i zajedno s Gradskom upravom donijet će se odluka kad će se krenuti s proširenjem tog projekta na cijeli grad Zagreb', istaknuo je Valašek

Nakon dvije godine priprema, Čistoća je početkom ožujka krenula s pilot projektom odvojenog skupljanja iskoristivog otpada na uzorku od 8000 domaćinstava na području Zapruđa, Kajzerice, dijela Dubrave te u Voćarskoj ulici. Uz taj relativno veliki pilot projekt u tijeku su i pilot projekti odvojenog skupljanja otpada na Zelenom trgu te Mamutici u Travnom, dodao je Valašek.

Istaknuo je kako je glavni cilj projekata utvrditi mogućnosti smanjenja količina otpada koji se odlažu na odlagalištu Jakuševec - Prudinec odvojenim skupljanjem korisnog otpada (papir, staklo i plastika) na mjestu nastanka te njegoviOdm recikliranjem ili korištenjem za proizvodnju energije (bio otpad).

Odvoz odvojeno skupljenog otpada po vrstama obavlja se jednom mjesečno, odnosno prema potrebi. Pilot projekti će trajati godinu dana, a tromjesečni rezultati objavljuju se na mrežnim stranicama Čistoće.

Takvim pristupom, naglasio je Valašek, očekivane koristi bi trebale biti povećanje količina korisnog otpada koji će se reciklirati, smanjivanje količina otpada koja se odlažu na odlagalište, smanjivanje štetnih utjecaja na okoliš te bolja kvaliteta života u Zagrebu.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o cijeni odvojenog prikupljanja iskoristivog otpada, Valašek je kazao da podaci u Europi pokazuju kako ono dvostruko poskupljuje troškove skupljanja otpada.