SURADNJA TRANSPARENCY INTERNATIONALA

Bugarskim iskustvima protiv sukoba interesa u Hrvatskoj

04.10.2011 u 12:43

Bionic
Reading

Smanjivanje rizika od pojavljivanja sukoba interesa kod javnih dužnosnika čime će se povećati objektivnost njihovog rada i povjerenje građana u njih i institucije u kojima rade konačni je cilj edukacijske kampanje o prevenciji sukoba koju provodi Transparency International Hrvatska u suradnji s Transparency Internationalom Bugarske

Edukacijska kampanja u sklopu projekta 'Civilno društvo i javne institucije - Partner u povećanju transparentnosti kroz razvoj i implementaciju preveniranja sprečavanja sukoba interesa' počeo je u lipnju i trajat će do srpnja 2012. godine, a financira ga Europska komisija u sklopu programa IPA 2008, kazao je Zorislav Antun Petrović iz Transparency Internationala Hrvatske. Istaknuo je da će u TIH-u, koristeći iskustva TIB-a od pristupanja Bugarske Europskoj uniji, nastojati kroz edukaciju u 15 hrvatskih gradova upoznati što je moguće veći broj predstavnika zainteresirane javnosti, ponajprije predstavnika nevladinih udruga i medija te samih dužnosnika s načinima sprečavanja sukoba interesa u EU.

Objašnjavajući zašto je izbor pao baš na bugarska iskustva, Petrović je kazao da je etika u politici u Bugarskoj, koja je kao i mi, zemlja u tranziciji, usporediva s etikom u politici u Hrvatskoj te da bi rješenja kakva imaju Švedska i Finska bila teško provediva kod nas.

Kakva su bugarska iskustva na području prevencije sukoba interesa, objasnila je Borjana Samardžijeva iz Transparency Internationala Bugarske kazavši da ta zemlja do ulaska u EU nije imala zakon koji bi regulirao sukob interesa te ga je donijela uskoro po ulasku u EU. Od tada je zakon nekoliko puta mijenjan, a ocijenila je da je njegova provedba nedovoljna i vrlo slobodna.

S obzirom na gotovo identičnu situaciju u Hrvatskoj, u TIH-u smatraju da bi bugarska iskustva mogla biti od velike pomoći jer je TIB i prije pristupanja EU počeo provoditi projekte vezane uz sprečavanje sukoba interesa koristeći pritom alate Organizacije za gospodarsku suradnju (OECD) i dobru praksu EU. Kroz dosadašnje iskustvo, navela je Samardžijeva, TIB je definirao indikatore za mjerenje rizika od sukoba interesa kod državnih dužnosnika te pet strategija za rješavanje sukoba interesa za državne službenike, koje će biti predstavljene tijekom edukacijske kampanje. 'Riječ je o registriranju sukoba, ograničavanju aktivnosti, angažiranju vanjske pomoći, odricanju interesa i ostavci', pobrojala je Samardžijeva.

U sklopu projekta edukacijske kampanje u Hrvatskoj dosad je postavljena internetska stranica www.sukobinteresa.net i napisan priručnik o sprečavanju sukoba interesa, pohvalili su se u TIH-u, kojemu je ovo peti projekt s problematikom sukoba interesa, a sljedeći je korak, kažu, angažirati domaće i inozemne predavače koji će sudjelovati na radionicama predviđenim u većim županijskim središtima.