Hrvatska I KAJIN SANADEROVOM TAKTIKOM

'Glas za Cuccurina je glas za HDZ'

'Pad uvoza govori da uslužni sektor, prije svega trgovina, stagnira, te da osobna potrošnja opada', kazao je na konferenciji za novinare saborski zastupnik i potpredsjednik IDS-a Damir Kajin, ustvrdivši kako politički trenutak u Hrvatskoj tjera ljude da štede, a bez osobne potrošnje nema razvoja

Komentirajući stanje u gospodarstvu, Kajin je istaknuo kako Istra u svojoj povijesti još nikada nije imala toliki izvoz kao ove godine. Naime, u prvih sedam mjeseci izvoz je iznosio 920 milijuna dolara, što je porast od 28 posto. No, uz sjajne podatke o istarskom izvozu, koji predstavlja šestinu ukupnog hrvatskog izvoza, napomenuo je i kako ga zapravo zabrinjava uvoz koji je 2010. pao za 9,3 posto, to jest na milijardu dolara u Istri, dok u prvih sedam mjeseci ove godine pada za dodatnih 18,3 posto u odnosu na lani.

Kako smatra, negativne gospodarske prilike u Hrvatskoj i EU mogu povući Istru sa sobom. Naime, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u kolovozu pala za 4,4 posto, dok se, kako veli Kajin, izvoz strmoglavio za čak 18,2 posto. Stoga je u Istri sada najpotrebnije sačuvati intenzitet investicija, pri čemu je istaknuo kako Istra ove godine otvara preko 100 kilometara novih brzih cesta.

‘Istra je dobila sljedeće nove ceste: Stancija Peličeti – Pomer, Kanfanar - slovenska granica, Kanfanar - Pazin - Ponte Porton - Nova Vas, Petrovija Barban - most Raša. Trenutno je u tijeku i izrada projektne dokumentacije za gradnju tunela Učka i dionice uz Pazinčicu, od Cerovlja do tunela’, veli Kajin, dodajući da je financijska konstrukcija zaokružena te se čekaju dozvole i otkup zemljišta.

‘To je nada za našu operativu’, kaže Kajin, istaknuvši kako je Ipsilon gradilo preko 90 posto domaćih tvrtki, ujedno i poručivši im ‘da ne prodaju strojeve, nego da još malo pričekaju jer će posla na Ipsilonu biti’, dok je lokalnu samoupravu i Vladu pozvao ‘da sve potencijale stave u funkciju tog projekta’.

Osvrnuo se i na premijerku Kosor, rekavši kako njeno neartikulirano arlaukanje oko obračuna s Istrom i Rijekom govori da su neki u Vladi silno zabrinuti za svoju budućnost. ‘Da nije tako, ne bi nastupali obranaški’, napomenuo je Kajin, istaknuvši da poslije izbora izvršna vlast neće biti u rukama Jadranke Kosor, već Kukuriku koalicije.

‘Ova politika obračuna putem pravosuđa je jednaka politici totalitarizma, ali se od HDZ-a drugo ni ne očekuje. To pokazuje da se dosadašnji obračun u HDZ-u vodio ne protiv korupcije, već političkih oponenata u vlastitim redovima’, zaključio je Kajin.

Na novinarski upit da komentira predizbore u Ladonji, Kajin je izjavio da će na ovim izborima građani birati između dvije opcije. 'S jedne strane je HDZ i njegovi partneri i, s druge strane, Kukuriku koalicija. S obzirom na činjenicu da gospodin Cuccurin nije dio Kukuriku koalicije, glas za Cuccurina je glas za HDZ', poručio je Kajin.

'Što se tiče ovih plakata: Kukuriku? Kukulele? Cuccurin – mogu konstatirati da s tim plakatima Ladonja poručuje da je već unaprijed poznat pobjednik njihovih predizbora te da su Ladonjini predizbori samo farsa i igrokaz za javnost', izjavio je Kajin.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još