Hrvatska MINISTAR FUCHS 'PERE RUKE'

'Školarine su stvar odluke fakulteta, ne i ministarstva'

'Pitanje blokade referade na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu treba razriješiti na razini fakulteta, a ne ministarstva', prokomentirao je ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs blokadu studentske službe. Studenti koji od jutros blokiraju referadu poručili su mu kako 'ne poštuje obećanje da će svi redoviti studenti prve godine imati pravo na besplatan upis na drugu godinu studiranja'

Ministar Radovan Fuchs uvjeren je kako će 'dekan fakulteta i fakultet riješiti pitanje školarina', dodajući kako je 'pitanje određivanja plaćanja školarina i participacija potpuno u skladu s akademskim slobodama i autonomijom sveučilišta i fakulteta'. Po njemu, 'dozvoljena su različita rješenja od fakulteta do fakulteta'.

'Ministarstvo je u potpunosti poštovalo odluke od prije dvije godine, kad je prvi put primijenjen ovaj model pokrivanja troškova za sve studente koji su upisivali prvu godinu i za one koji su bili na diplomskim studijima. Dosad je Ministarstvo u potpunosti isplatilo sve što je bilo ugovoreno', ustvrdio je ministar Fuchs.

Podsjetio je i kako je Vlada u međuvremenu donijela odluku po kojoj će 'isti režim studiranja za te kategorije studenata, kao i prethodne dvije godine, vrijediti i sljedeće godine'. 'To su jednostrane godišnje odluke Vlade, što znači da ne postoji nikakva zakonska obveza. Ono što spominju studenti Filozofskog fakulteta bilo je sadržano u prijedlogu novih zakona o visokom obrazovanju', ukazuje ministar Fuchs.

Po njemu, 'zakona još nemamo i stvar je definitivno na Sveučilištu, odnosno, u ovom slučaju, na Fakultetu'. 'Siguran sam da će dekan Damir Boras sa svojim timom u razgovoru sa studentima naći rješenje toga pitanja', zaključio je ministar Radovan Fuchs.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još