BLOKADA STUDENTSKE SLUŽBE

Besplatno studiranje je propagandna laž Ministarstva

03.10.2011 u 13:15

Bionic
Reading

Transparentom na kojem piše 'Besplatno za brucoše - nije besplatno studiranje' studenti Filozofskog fakulteta u Zagrebu od jutros drže u blokadi studentsku referadu, čime žele ukazati na činjenicu da prilikom upisa na drugu godinu više od polovice studenata tzv. besplatne generacije moraju platiti školarinu u iznosu od 6.000 kuna

Nezadovoljni su studenti počeli s blokadom referade Filozofskog fakulteta već u sedam sati, simbolično poručujući odgovorima na svom fakultetu, Sveučilištu u Zagrebu, ali i Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa, da je 'početak nove akademske godine srušio sve iluzije o besplatnom obrazovanju'.

'Blokadom studentske službe, mjesta na kojem će studentima biti ispostavljen račun od 6.000 kuna za tzv. besplatno studiranje, želimo ukazati na financijski udar na studente koji se skriva iza praznih fraza, medijskih kampanja i promidžbenih laži o besplatnom obrazovanju', poručili su na medijskoj konferenciji iz Plenuma Filozofskog fakulteta.

Navode da polovica studenata koji upisuju drugu godinu, iako im je prošle godine obećano besplatno studiranje, mora platiti 6.000 kuna, dok druga polovica ne mora platiti ništa - bez obzira na uspjeh.

'Floskule o uspješnosti ne stoje. Nitko ne zna tko je u kvoti za plaćanje, a tko nije. Fakultet jednostavno po inerciji, poštujući neku staru odluku, nastavlja naplaćivati upis jer nema prihoda', upozoravaju predstavnici studenata koji su odlučili zadržati anonimnost prilikom davanja izjava.

Komentirajući stanje na drugim fakultetima, istaknuli su da su drugdje upisi već provedeni po tzv. linearnom modelu, odnosno uspješnosti na prvoj godini studija. Upozoravaju da su rezultati takvog modela poražavajući - tek malen postotak studenata u potpunosti je oslobođen plaćanja školarina, mali broj plaća školarine od nekoliko stotina kuna, dok većina i dalje plaća više tisuća kuna.

Hitni slučajevi kod studentskog pravobranitelja

Iz Plenuma Filozofskog fakulteta ustvrdili su i da blokadom referade ne žele onemogućiti studente u ostvarivanju njihovih prava ili mogućnosti upisa. Svakog pojedinačno, ovisno o hitnosti slučaja, upućuju studentskom pravobranitelju da bi se individualno riješili njihovi problemi. 'Potez je na Ministarstvu, jer oni to mogu riješiti u vrlo kratkom vremenu ako imaju viziju besplatnog obrazovanja i ako to nisu propagandne obmane', poručuju ogorčeni studenti.

Potporu su studentima u blokadi referade dali i iz sindikata Akademska solidarnost, navodeći da se 'pravila i obećanja mijenjaju iz godine u godinu, a posljedicu snose samo i isključivo studenti'.

'Trenutna situacija najbolji je pokazatelj toga kako Ministarstvo zamišlja besplatno obrazovanje. Bila je to samo propagandna laž, a financijski teret prebaciti na studente kao najslabiju kariku. Visoko obrazovanje je javno dobro i mora biti financirano iz javnih sredstava. To je jedino rješenje', poručili su iz Akademske solidarnosti.

Blokada studentske službe potrajat će do odluke Plenuma Filozofskog fakulteta, čija je sjednica najavljena za popodnevne sate.